DiyetManşet

Diyette ekmek yenir mi, zayıflatır mı?

697views

diyette-ekmek-yenirmi

Ekmek, beslenme kültürümüzde önemli bir yer tutar. Bazı insanlar, “Ekmek yemeden doymuyorum” der ve çoğu zaman bu yüzden diyet yaparken başarısız olur. Acaba, gerçekten ekmeği tamamen kesmek gerekiyor mu? Diyette ekmek yenir mi, kilo yapar mı? Günde kaç dilim ve ne tür ekmek yiyebiliriz? Biz bu soruların cevaplarını almak için Beslenme uzmanı Mine Bilge ile görüştük. Uzman bilgilerini içeren bu rehber, diyette ekmek tüketimiyle ilgili sizi aydınlatacak, dikkatle okuyunuz.

Diyette ekmeği kesmek şart mı?

Kilolarınızdan kurtulmanız demek ekmekten kaçınmanız ve kesinlikle ekmek yememek demek değildir. Son yıllarda ne yazık ki ekmeğin günlük tüketimden çıkartılarak rahatlıkla zayıflanabileceği yönünde popüler diyet kültürünün oluşturduğu ciddi bir yanılgı var. Bazıları diyor ki: “Ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın!” Evet, kilo kaybı muhtemeldir ancak önemli olan bu ağırlık kaybının vücudun hangi kısmından olduğudur. Kas veya su kaybı şeklinde kaybedilen ağırlığın yanıltıcı olduğu gerçeğini artık hepimiz biliyor ve diyet yaparken ekmeği azaltmanın zararını da işte tam bu noktada görüyoruz.

Diyette ekmeğin faydası var mıdır?

Elbette, diyette ekmek yemenin faydaları vardır. Kilolarınızdan kurtulurken de ekmek yiyebilirsiniz. Ekmek iştah kontrolü sağlar, acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı da kontrol altına almış olursunuz. Glisemik indeksi düşük, tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yani ekmek kilo aldırmaz, aksine kilo kaybettirir.

[quote_center]Dünya sağlık örgütü ekmeği öneriyor![/quote_center]

Dünya sağlık örgütü beslenme programlarını planlarken karbonhidratların, gün içinde alınması gereken enerjinin çok büyük bir kısmını, %55-60’ını karşılamasını önermektedir.

Ekmeği azaltmak diyeti zorlaştırıyor mu?

Doğru oranlarla oluşturularak hazırlanmış bu diyetlerden, yarar sağlayacağınızı düşünerek kısıtlanan tahıllar sonucunda gün içinde aldığınız karbonhidrat miktarını düşürmüş, böylece farkında olmadan yağ ve protein oranını yükseltmiş oluyorsunuz. Bu durumsa ağırlık kaybınızda etkili olsa da vücut yağ oranınızın yükselmesine yol açarak tüm çabaları boşa çıkarıyor. Uzun süre boyunca ekmek tüketmemek, vücudun ihtiyacı olan glikozu elde edebilmek için kaslarını yakmasına sebep olacaktır. Yani ekmek tüketmeyenler kaslarını yemeye başlar.

avokadolu-ekmek

Diyette hangi ekmek tercih edilmelidir?

Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin glisemik indeksi düşük ve diyet lifi yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Ayrıca ekmek kilo kaybederken cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir.

Diyette ekmek yerine ne yiyebiliriz?

Ekmek yerine iki kaşık pilav – makarna veya yarım paket bisküvi de yenilebilir. Ama bunların yerine ekmeği seçerseniz; daha fazla lif, B vitamini ve mineral alırsınız. Tok kalma süreniz uzar, üstelik ekmek yağ içermez.

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Mine Bilge’ye diyette ekmek tüketimiyle ilgili verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.