ManşetSpor

Egzersiz hakkında bilmeniz gerekenler

628views

spor-yapan-kadinlar

Türkiye’de egzersiz yapmamak için türlü bahaneler bulan ve egzersizi hatalı yapan binlerce insan var. Siz, onlardan biri olamk istemiyorsanız; egzersiz hakkında bilmeniz gerekenleri anlattığımız haberimizi dikkatle okuyun!

Spor yaparken beslenmenize, ne kadar süre yaptığınıza, hangi sporu nasıl yaptığınıza kadar pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekir. Sizi bilgilendirdiğimiz haberimizi okuduktan sonra en çok yapılan yanlışları öğreneceksiniz. Böylece bunlardan uzak durarak zamanınızın boşa gitmesini engelleyip, aylarca sonuç alamadan çalışıp kendinizi kısır bir döngünün içine sokmaktan kurtulabilirsiniz.

Sporumu yaptım; istediğimi yiyebilirim

Beslenme, sağlıklı yaşamın çok önemli bir parçasıdır. Evet, haftada bir ya da iki haftada bir kendinizi şımartabilir ve biraz sağlıksız beslenebilirsiniz. Ancak her gün bunu yaparsanız, yaptığınız spor işe yaramayacaktır. Üstelik beslenme, spora devam edebilmeniz açısından da önemlidir. Besleyiciliği yüksek gıdalar; kaslarımızın kendini onarabilmesi, kaybettiğimiz minerallerin tekrar kazanılması, toksin özellikteki maddelerin vücudumuzdan atılabilmesi için gereklidir. Bunları abur cubur yiyerek ve sağlıksız beslenerek alamazsınız.

Ne kadar çok, o kadar iyi…

Bir başka söylence de; ne kadar çok spor yaparsanız, o kadar hızlı ve iyi sonuçlar alacağınızdır. Bu da yanlıştır. Her şey gibi sporun da fazlası zararlıdır. Aşırı spor yapmak kaslara, eklemlere, kemiklere zarar verebileceği gibi vücut üzerindeki baskıyı arttıracak ve stres hormonu olan kortizolün fazladan salgılanmasına neden olacaktır. Kortizol salgısınınsa hem genel kilo almaya neden olduğu hem de karın bölgesindeki yağlanmayı arttırdığı bilinmektedir.

Mekik çekeyim, göbeğim erisin

Göbeğinizi eritmek için, kendinizi binlerce mekik çekmeye hazırlıyorsanız size iyi bir haberimiz var: Yapmayın! Mekik çekmenin göbeği eriteceği de bir efsanedir. Her gün yaktığından fazla kalori alan biri, ne kadar mekik çekerse çeksin, karın bölgesindeki yağlardan kurtulamayacaktır. Mekiklerin ve karın hareketlerinin, bölgesel sıkılaşma ve toparlanma açısından fayda sağladığı muhakkak; ama göbeğinizi eritmenin püf noktaları, genel kilo vermeninkilerle aynıdır.

spor-yapan-kadin

Kendimi yormaktansa uzun süre koşarım…

Birçok kişi biraz nefes nefese kalmaktan korktuğu ya da üşendiği için düşük yoğunluklu egzersizlerle saatlerini harcar. Zamanla, spora bu kadar zaman ayırmak sosyal yaşamlarını etkiler ve çoğu düzenli spor yapamaz. Oysaki buna hiç gerek yok. Yüksek yoğunluklu egzersizler sayesinde, daha kısa zamanda daha fazla kalori yakabilir ve bazal metabolizmanızda ufak yükselişler sağlayabilirsiniz. Böylece koşu bandının üzerinde saatlerinizi harcamaktansa işinize veya sosyal yaşamınıza daha çok vakit ayırıp spordan da verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Acısız spor olmaz

Neredeyse he spor dalında olan ve en yaygın söylentilerden biri de kas ağrısı olmazsa sporun işe yaramadığıdır.

Spor yaparken kas dokularımızda bir miktar hasar oluşur. Bu doğrudur. Vücudumuz, bu hasarı onarırken, kasların bir daha zarar görmesini önlemek için kas liflerini güçlendirir. Sonuç olarak da kaslarımız güçlenir. Bu, sürecin bir parçasıdır; fakat burada ince bir çizgi var. Kas ağrısı sizin amacınız olmamalı; bu zaten sürecin doğal bir sonucudur. Eğer spordan sonra rahatsız edici seviyelere varan kas ağrıları hissediyorsanız, kendinize zarar verme yolunda ilerliyor olabilirsiniz. Sporun amacının acı çekmek ve kendinize zarar vermek değil; keyif almak ve sağlıklı yaşamak olduğunu ve dinlenmenin de sporun önemli bir parçası olduğunu unutmayın.