ManşetSağlık

Fazla su içmenin zararlarını biliyor musunuz?

639views

Alkali su

‘Diyete Başlıyorum’ olarak kilo vermek isteyenlere ilk tavsiyemiz su içmeleridir. Ancak, bazı kişiler faydalı olduğunu düşünerek ihtiyacından fazla su içerek vücutlarına zarar verirler. Bu haberimizde, günlük içmeniz gereken su miktarı ve fazla su içmenin zararlarını açıklıyoruz; ilgiyle okuyacaksınız.

Vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için elektrolitlere ihtiyacı vardır. Vücudumuzdaki elektrolit dengesi çok hassastır ve böbrekler ve tiroit bezlerinden salgılanan hormonlar tarafından sıkı bir denetim altında tutulur.

Fazla su içmenin zararları nelerdir?

Aşırı su tükettiğimiz durumlarda, bedenimizdeki su miktarı artmakta, fakat elektrolit miktarı aynı oranda artmamaktadır. Bu da elektrolit miktarının, oransal olarak azalmasına neden olur. Su zehirlenmesi olarak bilinen bu durum, beyin ödeminden kalp durmasına kadar, pek çok tehlikeli duruma meydan verebilir. Yani, siz kendinize iyilik yaptığınızı düşünürken gereğinden fazla su içerek zarar verebilirsiniz.

Az su içmenin zararları nelerdir?

Gereğinden fazla su içmek gibi vücudu susuz bırakmak da tehlikelidir. Aşırı terleme ya da ishal gibi, aşırı su kaybı oluşturan durumlarda vücudumuz, sıvıyla birlikte çok miktarda elektrolit de kaybeder. Vücudumuz ph dengesini korumak için elektrolitleri kullanır. Tüm bu durumlar, elektrolit dengesinde dalgalanmalara neden olacaktır. Kaybedilen elektrolit miktarı karşılanmazsa solunum yetmezliğinden kalp durmasına, beyin ödeminden bilinç kaybı ya da kramplara kadar çeşitlenen durumlar ortaya çıkar.

Peki, günde ne kadar su içmelisiniz?

Bilimsel araştırma verilerine göre 7 kilo başına bir bardak su içmelisiniz. Günlük su ihtiyacınızı hesaplamak için kilonuzu yediye bölün ve çıkan sonuç kadar bardak su için. Örneğin, siz 70 kilo biriyseniz, günde 10 bardak su içmelisiniz.

Elektrolikit dengesini nasıl sağlarsınız?

Maden suyu, elektrolit ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacağı gibi, meyvelerden de bu konuda faydalanabiliriz. Sebzeler de bu konuda oldukça zengin kaynaklardır. Uzun süreli egzersizlerde, su kaybına neden olan hastalıklarda, sauna buhar odası kullanımından sonra veya çok sıcak yaz günlerinde çok az tuz eklenmiş limonlu soda elekrolit ihtiyacınızı karşılamak için yeter de artar bile.