ManşetSağlık

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

671views

Hamile kalmak

Gebelik dönemindeki kadınların enerji ve dolayısıyla vitamin ve mineral ihtiyacı normalden daha fazladır. Bebeğin normal kilosuna ulaşması annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Özellikle son üc ay bu anlamda son derece önemlidir. Bu süreç gebeliğin başarısız sonuçlanmasına kadar gidebilir. Bu nedenle gebelik sürecinde hatta öncesinde anne adayının beslenmesi düzenlenmeli ve çeşitli vitaminlerle desteklenmelidir. Bu süreçete özellikle gebeliğin ilk 3 ayında özellikle folik asit takviyesi oldukça önemlidir. Çünkü gebelik süresince en faydali ve etkili gıda takviysi folik asittir. Bu besin maddesinin gebeliğe sayısız faydaları araştırılarak kanıtlanmıştır. Özellikle nöral tüp defekti adı verilen anomalinin önlenmesinde oldukça etkilidir.

Anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı annedir. Dolayısıyla anne beslenmesine oldukça özen göstermeli ve tek kişilik bir beslenme şeklinin hem kendisi hemde bebek için yeterli olamayacağını kabul etmelidir. Gebelik başlangıcında uygun bir kilo ile gebe kalmış olan bir kadın gebelik süresince 9-12 kilo kadar alır. Hamilelik süresince bebeğin beslenmesi için, kadınlar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bu demek değildir ki, hamile kadın iki kişilik yemek yiyecektir. Hamile kadının normalde aldığı günlük kalori ihtiyacına sadece 350 Kcal ilave etmesi yeterlidir.

Hamilelik dönemindeki kadınlar yada gebe kalmayı düşünen kadınlar diyet yapmamalıdır. Doğru olan gebe kalmayı planlayan kadınların normal kilolarına ulaşmalarıdır. Fazla kilo ile gebeliğe giren kadınlarda, anne adayı ve bebek çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Gebe kadınların uyması gereken beslenme kuralları aşağıdaki gibidir.

Hamilelik döneminde beslenme kuralları nedir?

  • Bu süreçte anne adayı çay ve kahve tüketimi azaltmalı, bunların yerine süt, ayran ve taze sıkılan meyve sularını tercih etmelidir. Hazır meyve suları ve kola gibi asitli içecekler tercih edilmemelidir. Çay kansızlığa neden olacağından, yemeklerin yanında içilmemelidir.
  • Anne adayları yemeklerinde ve salatalarda kullandıkları zeytinyağını diğer yağlarla karıştırarak kullanmalıdır.
  • Yiyeceklerinde tuz oranını azaltmalı ve özellikle iyotlu tuz kullanmalıdır.
  • Anne adayları bebeğinin sağlığını düşünerek hazır gıda ürünleri tüketmemelidir.
  • Yiyeceklerinde haftada 2 gün kırmızı ete, 2 gün balık çeşitlerine ve diğer günlerde beyaz ete yer vermeleri gerekir.
  • Sebze ve meyveler iyi yıkanarak ve mevsiminde taze olarak tüketilmelidir.
  • Katkı maddesi içeren sucuk, sosis, salam gibi yiyecekler dikkatlice az miktarlarda tüketilmelidir.

Hamile

Hamile bir kadının günlük besin ihtiyaçları

Gebe kadınlar 1 gün içerisinde;

1-80 gr protein

2-1,5gr kalsiyum

3-30-60 gr demir

4-A, B1, B2 ve C vitaminine ihtiyaç duyarlar.

Bunları karşılayacak örnek menü

  • 2 su bardağı süt ya da 1 kâse yoğurt ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğünde olan beyaz peynir
  • 1 porsiyon balık ya da kırmızı et ya da kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ya da karaciğer ya da 1 adet yumurta
  • Meyve olarak 2-3 tane elma, portakal, kayısı gibi meyveler

Hamilelikte asıl olan çok yemek değil dengeli yemektir. Ana öğünlerle birlikte ara öğünlerde tercih edilerek anne adayının enerji ve beslenme ihtiyacı giderilmelidir. Yine hamilelikte dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta D vitamini eksikliğidir. Bu süreçte D vitaminini yeterli olarak alamayan anneler mutlaka güneşe çıkmalıdırlar.

Beslenme düzeni yeterli olan ve düzenli beslenen hamile kadınların ek olarak kalsiyum, vitamin, mineral ihtiyacı olmaz. Ancak demir eksikliği nedeniyle anemi olduğu belirlenen anne adayları demir ilaçları alarak eksiği giderebilir.

Gebelik döneminde anne adayının günlük enerji ihtiyacı normal zamandan 350 Kcal daha fazla olduğundan, ana öğünlerin arasına konacak ara öğünlerle bu karşılanabilir. Ayrıca anne adayı alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durmalıdır. Anne adayının aldığı kilolar takip edilmeli gerekirse beslenme düzeninde değişiklikle yapılmalıdır. Bu sayede gebelik sürecinde sağlıklı beslenme sağlanacağı gibi, obezite gelişiminin önüne geçilir.

Aşerme döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adaylarının biyolojik özelliklerinde etkisiyle iştahsızlık, bulantı, kusma ve uyku bozuklukları oratay çıkabilir ve bunlar uyku düzeninin bozulmasına da sebep olabilir. Özellikle çoğul gebeliklerde bu belirtiler daha sık ve yoğun görülür ve anne adaylarında kokuya karşı duyarlılık gelişebilir. Bu gibi durumlarda anne adayı daha az ve sık beslenmeli, yağlı ve sulu besinler yerine tüketimi daha kolay olan ızgara, haşlama yada fırında pişen yemekleri tercih etmelidir. Salata çeşitleri ve meyveler kolaylıkla tüketilir. Sabahları bu bulantılar daha fazla yaşanır. Bu nedenle yataktan 15 dakika dinlenerek kalkılıp , galeta, kraker ve meyve suyu gibi besinler tüketilebilir. Ayrıca kusma durumuna karşı doktorun verdiği ilaçlar kllanılabilir. Yüksek oranda kusmalarda vücut su ve mineral kaybedeceğinden damar yoluyla serum alınması gerekebilir.

Hamilelik döneminde anne adayları bol miktarda sıvı almaya özen göstermelidir. Unlu ve şekerli gıdalar yerine, taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Ayrıca bu dönemde lif oranı yüksek olan yiyeceklerin yenmesi halinde kabızlığın önüne geçilebilir.

Hamile kalmak

Gebelikte çikolata tüketimi nasıl olmalıdır?

Çikolatanın içeriğindeki bazı maddeler insan vücudunda farklı etkiler yaratabilirler. Hamilelikte çikolata tüketen kadınlarda preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi durmunun daha az yaşandığı ortaya çıkmıştır. Bebeklerin kordon kanındaki teobromin denilen maddenin yüksek olması hamilelik sırasında gebelik zehirlenmesi riskinin düşük olmasına sebep olur. Bu madde daha çok bitter çikolatada mevcuttur.

Ancak çikolatanın içeriğinde kafein olması dolyısıyla, aşırı tüketilmesi durumunda gebelikte düşük ve erken doğum gibi riskler ortaya çıkabilir. Çikolatanın normal miktarlarda tüketilmesi durumunda bu olumsuz etki ortadan kalkmaktadır. Çikolata tüketen anne adayları içinde kafein bulunan kahve, kola gibi içecekleri de dengeli tüketmelidir. Bunların içeriğinde de kafein bulunduğundan, vücutta kafein fazlalığından kaynaklı riskler ortaya çıkabilir.

Çikolata tüketimi insan vücudunda serotonini yani ruh halini düzenleyen mutluluk hormonu salgılanmasına sebep olduğundan, anne adaylarında duygu durumunu düzeltici ve olumlu etkiler yapıcı bir yiyecektir.

Gebelik sürecinde anne adaylarının kabul edilebilir miktarlarda çikolata tüketiminin bir zararı yoktur. Fakat doktor kontrolünde olan bir diyet programı hazırlanmış olan gebelerde, çikolata tüketimi buna uygun şekilde yapılmalıdır. Çikolata hamilelerde haftada 2-3 kez az miktarlarda tüketilmelidir. Çikolata seçiminizde bitter olanı tercih edilmelidir. Çikolatada yüksek kalori olduğundan, fazla tüketilmesi durumunda fazla kilo yapacağı bilinmelidir.

Kaynak: http://jinekoloji.com/hamilelik-doneminde-beslenme-nasil-olmali