ManşetSağlık

Hamilelikte kaç kilo alınır?

751views

Hamile kalmak

Bebeğiniz ve sizin sağlığınız hamilelikte beslenme ve spor çok önemlidir. Ancak gerek toplum baskısı gerek kişinin yetersiz bilgisi nedeniyle hamilelik döneminde aşırı kilo alınır ve doğumdan sonra o kilolardan kurtulmak için çok uğraşmak gerekir. Sizlere, hamilelikte kaç kilo alınır sorusuna özel yanıtlar verdiğimiz haberimizi sunuyoruz.

Bebeğinizin ve sizin ihtiyacınız olan besinler, doktorunuz tarafından belirlenmiştir. Ancak pek çok hamilenin karşılaştığı sorun çevresindekilerin ona zorla yemek yedirmesidir. İşte bu noktada, kişinin etrafının ısrarlı tavırlarına karşı koyabilmesi ve bir beslenme programına uyduğunu açıklaması gerekebilir.

Sağlıklı beslenme fazla kilo almadan gerekli besin ve kaloriyi almak için iyi bir yoldur. Patates cipsleri, soda ve çikolatalar yerine meyve, yoğurt ve şekersiz tahıl yemek gerekli besinleri almak için bir yoldur.

İdeal olarak gebeliğin ilk 3 ayında –birinci trimestri dönemi – 1.3 kg ila 3.6 kg ve bundan 1 hafta sonra da 400-450 gr alınmalıdır. En hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde olur. Bebek doğduktan 1 ya da 2 hafta sonra yaklaşık olarak 8 – 9 kilo kaybetmelisiniz. Eğer gebelik süresince aşırı kilo almadıysanız hamilelik öncesi kilonuza 4 – 6 ay içinde geri döneceksiniz.

Nadiren de olsa bazı kadınlarda gebeliğin son haftalarında sıvı birikimi görülür. Bu sıvı birikimi bir haftada aşırı kilo almaya ve ayaklarda ve yüzde ödem oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda bu sıvı birikimi pre-eklamsi ( gebelikte şiddetli tansiyon yüksekliği ile seyreden riskli bir hastalık) adlı hastalığın işareti olabilir. İşte bu nedenlerden doktorunuz her hafta sizi muayene ederek kilo artışınızı ve sağlığınızı kontrol edecektir.

Hamile kalmak

Doğum uzmanlarının çoğu, 9 ila 13 kilo arasında kilo alınmasını tavsiye ediyorlar ve ortalamayı 11 kilo olarak belirliyorlar. Bunun 9 kilosu bebeğinizin ağırlığının ve vücudunuzdaki değişikliklerin bir sonucu olarak alınmaktadır. Ortalama bir bebek 3,5 kilo ağırlığındadır, plasenta ve zarlar 700 gram, amnion sıvısı ise 900 gram tutmaktadır. Ayrıca rahminizin ağırlığı 1 kilogram, göğüslerinizin ağırlığı 900 gram artar ve vücudunuz 1,5 kilogram fazla kan ve sıvı üretir.

Bu değişebilirse de, en fazla kiloyu muhtemelen ikinci üç ayın sonuna doğru ve üçüncü üç ay boyunca alırsınız. Genel bir kural olarak, hamilelik sırasında yediğiniz her şey ceninin sağlığını etkiler. Beslenmeniz yetersizse, yeni doğan bebeğinizin büyümesi geri kalabilir, bu da uzun dönemli sorunlara yol açabilen bir durumdur. Hamilelik aşırı gıda tüketimi ve aşırı kilo kazanımıyla da zorlaşabilir.

Ortalama bir hamile kadının günde 2200 ila 2400 kaloriye ihtiyacı vardır. Özellikle aktif olanlar daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Birçok doktor, normal ilavelerin tersine folik asit içeren bir vitamin ilavesi önerir. Demir ilaveleri de dahil edilebilir.

Hamilelikte beslenme önerileri için buraya tıklayınız.