ManşetSağlık

İnsülin direnci nasıl kırılır?

747views

diyet-yapan-kadin

Son yıllarda, insülin direnci hastalığı çok sık görülüyor. Kilo vermeyi, hamile kalmayı engelleyen ve hayat kalitesini düşüren bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. İç Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı Dr. Süleyman Karaman, insülin direnci hakkında önemli bilgiler paylaşıyor, dikkat okuyunuz.

İnsülin direnci nedir?

İnsülin direnci, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili kullanılamaması sonucu gelişen bir hastalıktır.

İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?

İnsülin direncini kırmak için tıbbi tedaviyle birlikte dengeli beslenme ve spor programı uygulanmalıdır. Bazı kişiler, kilo aldıracağı korkusuyla insülin direnci tedavisine yanaşmazlar ancak bu, kesinlikle doğru değildir. Hemen tedaviye başlamalı, hastalığın ilerlemesi önlenmelidir.

İnsülin tedavisinde nelere dikkat etmek gerekir?

İnsülin tedavisi günde tek doz, iki doz, çoklu doz ve sürekli subkutan infüzyon (insülin pompası) şeklinde uygulanabilir. Tip 2 diyabetli hastalarda oral antidiyabetik ilaçlarla insülin kombinasyonları yapılabilir. Oral antidiyabetiklerle genellikle uzun etkili ve tek doz insülin uygulaması tercih ediliyor. İnsülin tedavisi ile hipoglisemi, enjeksiyon bölgelerindeki cilt altı yağ dokusunda lokal şişlik, insülin ödemi, insüline karşı antikor gelişmesi, insülin alerjisi, insülin direnci gibi komplikasyonlar görülebiliyor. Dozajın doğru ayarlanması, diyete uyum ve enjeksiyon yerlerinin dönüşümlü kullanılması olası komplikasyonları azaltıyor.

Slimini-Makale-3

‘Diyete Başlıyorum’ olarak insülin veya diyabet hastalığı olan bireylerin beslenmesinde diyabetik un kullanmayı öneriyoruz. Çünkü,

  • Glisemik indeksi düşük ürünler kalp damar rahatsızlıklarının oluşmamasına yardımcı olur.
  • Uzun vadede kötü kolesterolü düşürülmesine yardımcı olur.
  • Beyaz undan yapılmış unlu mamüller -bireye göre değişmekle beraber- Slimini Diyabetik Un’dan yapılmış unlu mamüllere göre kan şekerini %64 daha fazla yükseltir (Slimini Diyabetik Un’un glisemik indeksi düşüktür).
  • Glisemik indeksi düşük ürünler uzun vadede kolon kanseri riskini düşürmeye yardımcı olur.
  • Glisemik indeksi düşük ürünler bireye göre değişmekle beraber dışarıdan vücuda enjekte edilen insüline daha az miktarlarda gerek duyulmasını sağlar.
  • Yüksek lif içerikli gıdalar kabızlığın önlenmesine ve hemeroidin oluşmamasına yardımcı olur.

İnsülin tedavisi kilo aldırır mı?

İnsülinle az bir miktar kilo (1-2 kg) alınabilir. Büyük kilo artışlarının nedeni ise beslenme, diyet programına uyulmaması, egzersiz yapılmaması ve gereğinden fazla dozda insülin kullanımından kaynaklanır. İnsülin duyarlılaştırıcı ilaçlar ile kilo alımını azaltabilirsiniz.

yemek-yapan-mutlu-kadin

İnsülin tedavisi böbreklere zarar verir mi?

Genelde insülin tedavisine başlanan hastalar uzun yıllardır diyabeti olan ve kan şekeri yüksek seyreden hastalardır. Bu hastalarda insüline başlandığında organ hasarı ve buna bağlı yakınmalar başlamış olduğu için hastalar bunları insülin tedavisine bağlayabilirler. Ancak, insülin kullanımı böbreklere ve göze zarar vermez.

İnsülin direnci olanlar spor yapabilir mi?

İnsülin kullananlarda düzenli spor insülin direncini azaltır ve insülin ihtiyacı azalır. Burada hastanın kan şekerinin düzenli izlenmesi önemli yer tutar. Egzersizin şekline göre insülin dozu azaltılabilir, ara öğün yenebilir ve ek gıda alınabilir. Egzersizi sabah yapmanız yararınıza olacaktır.

Hamilelikte insülin direnci tedavisi yapılır mı?

Gebelikte tedavi çocuğa zarar vermez. İnsülin bebeğe geçmez, aksine gebelikte kan şekerinin düşürülmemesi veya kontrole alınamaması bebeğe zarar verir.

Kan şekeri hapı insülin direncini kırar mı?

Kan şekeri hapı, insülin tedavisinin yerini tutmaz. Kullandığınız şeker hapının dozunu artırmanız, insülin tedavisine geç başlamanıza ve kontrolsüz diyabete bağlı organ hasarlarına yol açabilir.

Dr. Süleyman Karaman, dengeli ve besleyici bir diyetin diyabet tedavisinin temel bileşeni olduğunu söylüyor. Her birey kendi boy, kilo ve günlük aktivitesine göre kalori ihtiyacını belirlemeli. 3 ana ve 3 ara öğün yemek ise diyette dikkat edilmesi gereken en önemli maddedir diyor.

Slimini-Makale-3