ManşetSpor

Oruçluyken spor yapılır mı?

673views

Spor yapmak

Kilo vermek için diyet ve spor yapanlar, Ramazan’da buna devam edip edemeyeceğni merak ediyor. Hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlayan ‘Diyete Başlıyorum’ ekibi olarak, oruçluyken spor yapılır mı, hangi saatlerde spor yapılmalıdır gibi önemli sorulara cevap veren özel bir araştırma haberi hazırladık.

Ramazan’dan spor yapabilirsiniz, bu hem kilo vermenizi hem de ibadetinizi huzur ve sağlıkla yerine getirmenizi sağlar. Ramazan ayına özel teravih namazının 20 rekat olması hikmetlerle doludur. Yüce Allah, iftardan sonra gelen rehaveti üzerinizden atmanız ve sindirimi kolaylaştırmak için güzel bir fırsat sunmaktadır. Yatsı namazıyla birleştiğinde 33 rekat kılınan namaz, hem ibadetinizi taçlandırmanızı hem de eğilip kalkma, ayakta durma gibi hareketlerle gün boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırır. Görmesini bilene, Yüce Allah’ın sunduğu, ‘Yap’ dediği her şeyde hikmet vardır.

Ancak, sporun saati çok önemlidir. Sporu iftardan 1-2 saat sonra yapın. Uzun süre aç kaldıktan sonra dolu mideyle spor yaparsanız rahatsızlık duyma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Zaten normal zamanda da sporu ne açken ne tokken yapmalısınız. Çok aç veya çok tokken spor yapmak, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yukarıdaki teravih namazında verdiğimiz örneği bir daha düşünün, Yüce Allah, bu namazı yemekten birkaç saat sonra kılmanızı istiyor, büyük hikmeti görüyor musunuz?

Sahuru atlamayın. Gün boyunca aç olacağınız için sahur yapmak çok önemlidir. Kilo alırım korkusuyla sahuru ihmal etmeyin. Ufak kilo alıp vermelere takılmayın. Ramazanda, değişen beslenme düzeni yüzünden biraz kilo alınması normaldir. Sizler için yine güzel bir haber hazırladık: sahurda tok tutan yiyecekler!

TOK TUTAN VE KİLO VERDİREN YİYECEKLER İÇİN TIKLAYINIZ

Ramazan ayında spor yaparken egzersiz sürelerini kısa tutmaya özen gösterin. Aşırı yoğun ve aşırı zorlayıcı antrenmanlar yapmayın. Ağırlık kullandığınız antremanlar gibi eğer mümkünse açık havada veya evde yürüyüş yapın, imkanınız varsa yüzme gibi çok yormadan tüm vücut kaslarını çalıştıran sporları tercih edin. Ramazan ayında, yılın diğer zamanlarındaki kadar ağır egzersizler yapamamak ve o seviyede performans gösterememek normaldir. Zaten doğru olan da o kadar zorlayıcı antrenmanlar yapmamaktır.

Sahurdan önce ve iftardan sonra bol bol su için. Oruç tutulan saatler dışında spor yapacaksanız, spordan önce mutlaka su için. Dilerseniz, ‘Diyete Başlıyorum’ ekibi olarak kullandığımız susuzluğu gideren hibiskus çayı şerbetini yapabilirsiniz. Bu hem Ramazan boyunca sıvı ihtiyacınızı karşılar hem de formunuzu korumaya yardım eder.

SUSUZLUK GİDEREN HİBİSKUS ŞERBETİ TARİFİ İÇİN TIKLAYINIZ

Egzersizlerinizin 30-45 dakikayı geçmemesine dikkat edin. Koşu veya bisiklet sürmek gibi sporları tercih ediyorsanız tempoyu çok arttırarak su kaybını tetiklememeye özen gösterin.

Salonda veya kapalı ortamda spor yapıyorsanız çok iyi havalandırıldığından ve sıcaklığın iyi denetlendiğinden emin olun. 1-2 derecelik değişimler bile su kaybında ciddi artışa neden olur. Normalden daha fazla su kaybetmenize neden olacak sıcak saatlerde veya doğrudan güneş altında spor yapmayın.

Yeterince uyumaya özen gösterin. Uzun süre aç duracak olmak ve spor sırasındaki fiziksel zorlanma bir araya gelince yorgunluk çok daha zorlayıcı olacaktır. Buna bir de uykusuzluk eklenirse durum dayanılmaz hâle gelir. İyi ve kaliteli uyku uyumaya çalışın; 8 saatten az uyumayın.

RAMAZAN ÖZEL DİYET ÖNERİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ