Sağlık

Tüp bebekte başarı oranı nasıl artar?

629views

Hamile kalmak

Bebek sahibi olmak isteyen ailelerin başvurduğu tüp bebek tedavisinde başarı oranını artımak için nelere dikkat etmek gerekir? Uzman görüşü için Prof. Dr. Bülent Tıraş’a danıştık ve tüp bebek tedavisinde başarıyı artırma yolları hakkında bilgi verdi.

1 ) Başarıyı en çok etkileyen faktörler nelerdir?

1.1.     Kadının yaşı

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını ciddi anlamda etkileyen en önemli ayrıntı, anne adayının yaşıdır. 37 yaşından büyük olan kadınlarda anne olma şansı daha az iken, 35 yaşın altındaki kadınlarda bu şans daha yüksektir. Öncelikle bu yöntemin uygulanması için bir takım koşulların oluşması gerekmektedir.

1.2.    Anne adayının yumurtalık kapasitesi

Tüp bebek uygulanmadan önce, çeşitli laboratuvar ve ultrason muayeneleri ile ortaya çıkan sorunlar ve yumurtalık rezervi ile ilgili problemler belirlenir. Bir sorun ile karşılaşılması halinde, tedavinin başarısı ciddi anlamda etkilenir.

1.3.    Kısırlığa neden olan sorun

Kadın ve erkeğin incelenmesinin ardından saptanan sorunun derecesine bakılarak, tedavi başarısı etkilenebilir. Tedavinin başarı oranı meydana çıkan sorunlara göre değişkenlik gösterir.

1.4.    Tekrarlayan başarısızlıklar

Kaliteli merkezlerde yapılan ilk 3 veya 4 denemenin, başarı şansı neredeyse aynıdır. Ancak 4. denemeden sonra yapılan denemelerde, başarı şansında azalma olabilmektedir. Ancak tecrübeli doktor ve kaliteli bir merkez seçimi ile her zaman için başarı şansı bulunmaktadır. Bknz: Tüp bebek başarısını artırma yolları

Hamile

2 ) Başarı şansını arttırmak için tavsiyeler

2.1 Muhakkak Check Up Yaptırın

Gittiğiniz tüp bebek merkezlerinde, hemen aşılama veya tüp bebek tedavisini yaptırmayı kabul etmeyin. Öncelikle bir smear testi ve check-up yaptırmanızda yarar olacaktır.

Daha çok kan ve sperm testleri ile beraber, doktorunuzun sizden diğer isteyeceği testleri yaptırmaya özen gösterin.

Bunu vurgulamamızda ki sebep, miyom gibi kist gibi bir takım sağlık sorunlarının olması halinde, bunlar teşhis edilerek tedavi planlanır. Tedavi sağlandıktan sonra, tüp bebek tedavisi yaptırmanız, elde edeceğiniz başarının şansını artırır.

2.2 Kromozom Testi Yaptırın

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yaptırmanızı önereceğimiz bir diğer test ise, eşinizin spermlerinde genetik bir sorunun olup olmadığı ile alakalı ölçümlerin ve değerlendirmelerin yapılacağı testtir.

Genel olarak tüp bebek denemelerinden iyi bir sonuç alınamamasının sebebi, spermde bulunan kromozal sorunların kontrolü yapılmadan ve adayların tüp bebek için uygun olup olmadığı belirlenmeden, direkt tüp bebek işlemine başlanmasıdır.

Sperm kromozom testinin maliyeti ise, yaklaşık 1000 $ civarıdır.

Kromozom testlerin yapılması, tüp bebek açısından sevindirici bir gelişme doğurmaktadır.

Embriyologlar, kromozom testlerin yapılması ile beraber, sağlıklı olan genleri teşhis ederek, tüp bebek tedavisinden elde edilecek olan başarı % 65 oranında artıyor.

2.3 Kafeinden Uzak Durun

Kahveyi olabildiğince azaltın, hatta mümkünse uzak durun. Yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde, bir günde 5 fincandan daha çok kahvenin içilmesi, tüp bebek sahibi olma oranını ciddi anlamda düşürüyor. Kahve gibi kafein içerikli olan içeceklerin yerine, ayran, taze sıkılmış meyve suyu içmeniz daha yararlı olacaktır.

Aynı şekilde yapılan araştırmaların sonucu; yüksek miktarda kahve, tereyağı, yağlı et ve peynir tüketen kadınların, tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarının daha az olduğunu gösterdi. Bununla beraber zeytinyağı ve avokado kullanan kadınların, doğurganlık oranlarında ciddi anlamda artış olduğu da belirtildi.

Hamile kalmak

2.4 Blastosist Transferi Tedavisi Uygulayabilirsiniz

Tüp bebek yönteminde az miktarda embriyo transferi gereken durum ve şartlarda uygulanan tüp bebek tedavisinde, blastosist transferi yöntemi, tüp bebek uygulamalarında embriyo transferini sınırlayan yönetmelik ile beraber etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Blastosist transferi sayesinde gelişerek hücre sayılarını arttıran embriyolar, 5. günden itibaren 2 farklı hücreye ayrılır. Bu embriyolardan her birine blastosist denir. Blastosist aşamasına gelen embriyonun rahime transfer edilmesi ile beraber, tedavide elde edilecek olan hamilelik oranını %48 ile %52 seviyelerine getirir.

kaynak: www.tupbebekklinigi.com