ManşetSağlık

Tüp bebekte beslenme önerileri

648views

Tatlı bebek

Tüp bebek tedavisi uyguluyorsanız, beslenme ve yaşam şeklinizde olumlu değişiklikler yapmanız gerekir. Size, bu konuda en doğru bilgileri iletmek için uzmanıyla görüştük ve Op. Dr. Serkan Oral’a danıştık. Liv Hospital Tüp Bebek Bölüm Direktörü Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek tedavisinde beslenme hakkında bilgi verdi.

Hamile kalmayı düşünen bütün anne adaylarının hamilelik dönemlerinin sağlıklı geçmesi, sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir doğum için önemlidir. Tüp bebek tedavisine başlayacak olan anne adayları için de durum böyledir. Fazla kilolu olan anne adaylarında tüp bebek tedavi şansı olumsuz etkilenebilir, bu sebeple de tedaviye başlamadan önce uygun bir beslenme programı ve düzenli egzersizlerle kilo vermek tedavinin başarıya ulaşması için etkilidir.

Tüp bebek tedavisi planlanan anne adayları için beslenme önerileri nedir?

*İlk öneri bol bol su içmek. Günlük olarak en az 2 litre su içmeleri gerekir. Su, yalnızca su halinde tüketilmeli; çay, kahve, meyve suyu şeklinde değil.

*Sigara alışkanlığı bırakılmalıdır. Sigara yumurtalık kapasitesinin azalmasına yol açar. Döllenmiş yumurtanın gelişim evresinde ve aynı zamanda döllenmiş yumurtanın rahime tutunma evresi gibi hamileliğin oluştuğu birçok aşamada olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple tedaviye başlanmadan önce bırakılmalıdır. İçilen ortamda bile mümkünse bulunmayaya özen göstermelisiniz.

*Tüp bebek tedavisi sırasında alkol alkolden de uzak durunuz.

*Çay ve kahvenin çok fazla tüketilmesi tüp bebek tedavisinde kesinlikle önerilmez. Aynı şekilde asitli içeceklerden de uzak durmanız gerekmektedir.

*Protein ağırlıklı beslenme ihmal edilmemelidir. Haftada 2-3 defa uygun balıklar tüketilmelidir. Her balık hamilelik dönemi için uygun değildir. Özellikle küçük balıklar ve ızgara olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir. Detaylı bilgi için Bknz: http://www.serkanoral.com/tup-bebek-tedavisinde-protein-ve-onemi

Hamile kalmak

*Süt ve süt ürünleri, dönüşümlü olarak kırmızı et ve beyaz et tüketmek gerekir. Tüp bebek tedavisine başlamışsanız, doğal beslenmeye dikkat edin. Yoğurdu evde yapın, fast food kesinlikle yemeyin.

*C vitamini bu dönemde oldukça önemlidir. Bol bol sebze ve meyve yemeye üşenilmemelidir. Sebzeleri mümkünse haşlayın, kızartmadan uzak durun.

*Tüp bebek tedavisinde folik asit çok önemlidir. Folik asitten zengin olan fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller düzenli ve yeterli oranda yenilmelidir. Folik asit bebeğin anne karnında gelişimi için ayrı bir önem taşır. Hamile kalındıktan sonra da bu sebeple bir süre folik asit tüketimi sürdürülmelidir.

*Tüp bebek tedavisi esnasında ağır olmadan yapılan düzenli egzersiz ve düzenli uyku vücut sağlığı için olduğu kadar psikolojik açıdan dengeli olabilmek için de önemlidir. Hamilelik gerçekleştikten sonra düzenli yürüyüşler ile vücudu dinç tutmak gerekir.

*Sık sık güneşlenilmelidir. Bu güneşlenme yürüyüşler esnasında da yapılabilir. D vitamini besinler alınmaz, bu sebeple güneşe çıkmak ihmal edilmemelidir.

Hamile bir anne adayının günlük besin ihtiyaçları

Anne adayları günde; 80 g protein, 1,5 g kalsiyum, 30-60 g demir, A, B1, B2 ve C vitamini gereksinimi duyarlar. Bu ihtiyaçları karşılayacak bir beslenme düzeni hamilelik dönemi için önemlidir. Gebelik esnasında anne adayları fazla besin almayı değil, yeterli ve sağlıklı olarak beslenmenin önemini anlamlıdır. Normal bir kiloda gebe kalmış olan bir anne adayı, bu süreç içinde 9-12 kg alabilir.

Hamilelik süresince anne adayının günlük enerji ihtiyacı normalden 350 Kcal daha fazladır. Bu sebeple, ana öğünlerin arasında ara öğünlerle ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralli karşılamalıdır. Anne adayının aldığı kilolar devamlı takip halinde olmalıdır.