Saçlara ve tırnaklara iyi geldiği söylenen B7 vitamini, yani diğer adıyla biotin, tüm vitaminler gibi, vücudumuzda kilit rollere sahip. H vitamini adıyla da anılan biotinin vücudumuza ne gibi faydalar sağladığını merak ediyorsanız, yanıtları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Biotinin adlarından biri de H vitaminidir. H harfi, Almancada “saç” ve “tırnak” sözcüklerinin baş harfidir. Bu isim, biotinin saçlara ve tırnaklara faydalı olduğu düşüncesi yüzünden verilmiştir. Ancak bu düşünceyi destekleyecek bilimsel veri yoktur. Biotin eksikliğinde saç dökülmesi ve tırnak yapısında zayıflama görülür, ancak biotin fazla ya da yeterli olması, saçların ve tırnakların daha güçlü olmasına neden olmaz.
Biotin yağ metabolizmasında önemli role sahiptir. Hem yağ depolanmasında hem depolanmış yağların yakılması sırasında kullanılır. Benzer şekilde kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi için de gereklidir. Ağız yoluyla biotin takviyesi alan hastaların kan şekeri dengelerinde ve tok kalma sürelerinde dikkat çekici derecede olumlu sonuçlar ortaya koyan deneyler vardır. Bu, özellikle kilo fazlası olanlar için umut vericidir. Ancak belirtmek isterim ki bu ifade “H vitamini kilo verdiriyor.” anlamına gelmez.
Kilo fazlası olanların yanı sıra, kas kütlesini arttırmak isteyenlerin de günlük biotin alımları konusunda dikkatli olması gerekir. Çünkü biotin, lösin ve izolösin gibi BCAA grubu amino üretiminde rol oynar. BCAA grubu amino asitler, kas kütlesinin korunması ve arttırılması için gereklidir. Bu da özellikle kas kütlesi kazanmak için spor yapanların dikkat etmesi gereken bir konudur.
Hücresel solunum için de gereklidir. Oksijenin hücrelere taşınması ve karbondioksitin hücrelerden atılmasında kullanılır. Kardiyo sporu yapanlar, H vitamini eksikliği durumunda performans sorunları yaşayabilir.
H vitamini ya da biotin, bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından da üretilir. Bu sebeple biotin eksikliği ender görülen bir durum olsa da bu konuda dikkat etmekte fayda vardır. Çok yoğun spor yapanların, hamile kadınların, fazla alkol ve sigara tüketenlerin biotin eksikliği konusunda dikkatli olması gerekir. Biotin eksikliği belirtileri arasında egzama, göz nezlesi, saç dökülmesi, tırnakların kırılması gibi durumlar vardır.
Biotin eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri çiğ yumurta yemektir. Yumurta beyazı içinde bulunan avidin adlı bir madde, biotinin yapısını değiştirerek onu, vücudumuz için kullanılmaz hâle getirir. Ancak pişirme işlemi yumurta beyazının bu özelliğini devre dışı bırakır. Bu yüzden çiğ yumurta yemeyin. Biotin, tam tahıllardan yumurta sarısına ve et ürünlerine kadar pek çok gıdada belirli miktarlarda bulunur. Özellikle bol miktarda biotin içeren bir gıda türü yoktur. Dengeli ve çeşitli beslenen, sağlıklı bir bireyin biotin kıtlığı çekmesi ihtimali azdır.