Oruç tutulduğunda gün içinde aç kalındığı için kilo verildiğine dair yaygın bir kanı vardır. Bu da çoğu insanı hem oruç tutmak hem de kilo vermek ve iki durumu birlikte halletmek çabasına yöneltebiliyor. Peki, bu yöntem doğru mudur? Oruç tutarak kilo verilir mi? Yanıtını bu yazımızda bulacaksınız.
Oruç tutulduğunda tüm gün aç kalındığı ve bunun da gün içinde kalori alımını azalttığı doğrudur. Kalori alımı da kilo vermede etkilidir. Ama kilo alma ya da vermeyi belirleyen tek etken alınan kalori miktarı değildir. Yeme düzeni ve beslenme alışkanlıkları da kilo alma veya vermede etkin rol oynar.
Oruç sırasında tüm gün aç kalırız ve iftar saatinde bir anda yemek yeriz. Tüm süren açlık ve susuzluk ve ardından iftarda tüm bu yoksunlukların bir anda ortadan kalkması vücudumuzu bazı önlemler almaya zorlar. Vücudumuz gün boyu süren açlık ve susuzluğa karşı daha dirençli olabilmek için yağ depolamaya başlar. Bunun yanı sıra tüm gün süren açlığın ardından iftarda yemek yediğimizde kan şekerimiz yükselir. Kan şekerinin yükselmesiyle birlikte salgılanan insülin hormonu da yağ depolanmasını hızlandıran etkiye sahiptir.
Yani oruç tutulduğu dönemde kilo vermek bir yana vücudumuz kilo alma eğilimine girer. Ancak bunda endişe edilecek bir durum yoktur. Oruç sırasında yaşanan kilo artışı yeni yeme düzeninin sonucudur ve normal düzene dönüldüğünde çoğu zaman kısa süre içinde alınan kilolar verilir.
Yani oruç tutmaktaki amacınız kilo vermekse ne yazık ki bu pek başarılı bir strateji değildir. Zaten oruç tutmanın amacı da bu değildir. Oruç dini bir vecibe, bir tür ibadettir. Yani yapılması veya yapılmaması konusunda karar verirken akılda tutulması gereken nokta budur. Elbette ki nefsi kontrol etme ve yeme isteğini denetim altında tutabilme yetisini geliştirerek, daha sonraki dönemlerde kilo verme çabalarına çok olumlu katkılarda bulunabilir. Eğer kilo fazlanız varsa, kilo verme çabalarınızı Ramazan sonrasına erteleyebilirsiniz.