Ramazan ayında oruç tutulduğundan dolayı tüm beslenme düzeni değişir. Değişen beslenme düzeni de hayatın diğer alanlarını doğrudan etkiler. Spor alışkanlıkları da beslenme düzenindeki değişimden etkilenir. Tüm gün yemek yememek hâlsizliğe, halsizlik de motivasyon kaybına yol açabilir. Ancak belirli noktalara dikkat edilirse Ramazan ayında oruç tutsanız bile spor yapmak mümkündür. Ramazanda spor yaparken dikkat edilecekleri buradan öğrenebilirsiniz.
Sporu iftardan 1-2 saat sonra yapın. Uzun süre aç kaldıktan sonra dolu mideyle spor yaparsanız rahatsızlık duyma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Ramazan ayında spor yaparken egzersiz sürelerini kısa tutmaya özen gösterin. Aşırı yoğun ve aşırı zorlayıcı antrenmanlar yapmayın.
Ramazan ayında, yılın diğer zamanlarındaki kadar ağır egzersizler yapamamak ve o seviyede performans gösterememek normaldir. Zaten doğru olan da o kadar zorlayıcı antrenmanlar yapmamaktır.
Egzersizlerinizin 30-45 dakikayı geçmemesine dikkat edin. Koşu veya bisiklet sürmek gibi sporları tercih ediyorsanız tempoyu çok arttırarak su kaybını tetiklememeye özen gösterin.
Normalden daha fazla su kaybetmenize neden olacak sıcak saatlerde veya doğrudan güneş altında spor yapmayın.
Sahuru atlamayın. Gün boyunca aç olacağınız için sahur yapmak çok önemlidir. Kilo alırım korkusuyla sahuru ihmal etmeyin. Ufak kilo alıp vermelere takılmayın. Ramazanda, değişen beslenme düzeni yüzünden biraz kilo alınması normaldir.
Salonda veya kapalı ortamda spor yapıyorsanız çok iyi havalandırıldığından ve sıcaklığın iyi denetlendiğinden emin olun. 1-2 derecelik değişimler bile su kaybında ciddi artışa neden olur.
Sahurdan önce ve iftardan sonra bol bol su için. Oruç tutulan saatler dışında spor yapacaksanız, spordan önce mutlaka su için.
Yeterince uyumaya özen gösterin. Uzun süre aç duracak olmak ve spor sırasındaki fiziksel zorlanma bir araya gelince yorgunluk çok daha zorlayıcı olacaktır. Buna bir de uykusuzluk eklenirse durum dayanılmaz hâle gelir. İyi ve kaliteli uyku uyumaya çalışın; 8 saatten az uyumayın.