Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler ile hamile kalma ihtimalini arttırmak zor değil. Çocuk sahibi olmaya çalışan bazı çiftler, bu sürecin uzaması ile strese girebiliyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, anne baba olmak isteyen çiftler için mini bir rehber hazırladı. İşte bazı öneriler.
Kilonuzu Kontrol Altında Tutun
Aşırı şişmanlık veya zayıflık, adet düzenini bozar. Östrojen hormonunun büyük kısmı, başka hormonların yağ dokusunda dönüştürülmesi ile ortaya çıkar. Bu dengenin en iyi işlediği vücut ağırlığı-yağ kitlesi oranı%17-21’dir. Aksi durumlarda, kandaki östrojen seviyesi artar veya azalır. Bu da yumurtlamayı sağlayan hormon düzenini bozar. Bunun sonucu, adet düzeninin bozulması ve gebe kalamamaktır.
Sigarayı bırakın
Sigaranın etkileri çok iyi bilinmesine karşın sigara kullanım alışkanlığı hâlen oldukça yüksektir. Oysa sigaranın, sperm sayısını %17 kadar düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sigara kadınlarda, sadece gebe kalmayı geciktirmekle kalmaz; düşüklere de neden olur. Üstelik sigara alışkanlığı olan kadınların, infertilite tedavisine başlamaları halinde ihtiyaç duyulan ilaç miktarı da içmeyenlere göre fazla olur.
Sigara dışında, düzenli alkol kullanımı ve kafein hem erkekte hem kadında işleri zorlaştırır. Alkolün anormal sperm yapımına neden olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir.
Egzersiz Yapın
Günlük, hafif egzersiz beden ve zihin sağlığını korumanın en kolay yoludur. Yürümek, bisiklete binmek, yüzmek ve aerobik ideal sporlar arasındadır. Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormon işleyişi düzelir. Ancak aşırı egzersizin de yumurtlama ve adet düzenini bozduğunu unutmamak gerekir.
Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek ideal vücut ağırlığını koruyup hormon seviyelerinin normal düzeylerde seyretmesini sağlar. Yiyecek seçiminde antioksidan ve özellikle vitamin C ve E bakımından zengin olanlar tercih etmekte fayda var. Bu yiyecekler, erkeklerde sperm sayı ve hareketlerini olumlu etkiler.
Aşırı yağ kitlesinin, yumurtlama düzenini bozma nedenlerinden biri de ensülin salgısının artmasıdır. Tatlı, börek, poğaça, çikolata gibi karbonhidrat bakımından zengin besinler de ensülin salgısını arttırırlar. Bu nedenle düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek gerekir.
Sağlıklı beslenme, egzersiz, rahat bir zihin ve beden doğurganlıkta anahtar rol oynar. Bu basit önlemler tüp bebek gibi tedavilerde de başarı oranlarının artmasını sağlar.
Doğru Zamanda İlişkiye Girin
Yumurtlamayı takiben, yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar, bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki, yumurtlamadan önceki bir kaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda, spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı arttırmak için her gün ilişkiye girmenin faydası yoktur. 2-3 günde bir olması yeterlidir. Kadın düzenli adet görmüyorsa jinekolojik bir muayene daha doğru olur.