Go-kart 1950’li yıllarda ABD’de, eskiyen çim biçme makinelerinin motorlarının tekrar kullanılabilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış. 1960’lı yıllardan sonra da başta İngiltere, Avustralya ve Japonya olmak üzere uluslararası yarışmalarda kullanılmaya başlanmış.
Ülkemize ilk kez 1970’li yılların ortalarında giren spor ancak 1980’lere doğru tanınmaya başlamıştır. Hala günümüzde hak ettiği ilgili göremeyen karting; hızı, yarışmayı ve eğlenmeyi sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir spor.
Bu spora ilk kez başlıyacaklar, 5,5-6 HP güç üretebilen 160 cc hacminde tek taraflı motorlu araçları kullanmalı. En fazla 75 km/s hıza ulaşabilseler de pist içinde bu hız ortalama 40-50 km/s. olarak kullanılmalıdır. Daha hızlı kullanmak içinse Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu’ndan lisans almanız gerekir.
Bu lisansa sahip olanlar, Türkiye’de profesyonel anlamda karting sporunu yapmaktadırlar. Bu lisansla profesyonel yarışlara katılabilir 120 km/s hıza kadar çıkabilirsiniz. Uluslararası Karting organizasyonların yönetimini İsviçre’de kurulan CIK (Uluslararası Karting Kurulu) tarafından yapılmaktadır. 7’den 70’e herkesin yapabileceği karting, yaş gruplarına göre kategorilere ayrılmıştır.
Her sporda olduğu gibi kartingde de dikkat edilmesi gereken bazı kurallar mevcuttur. Bu kuralların başında ise kask kullanmı vardır. Bu spor, ister profesyonel ister amatör olarak yapılsın, mutlaka kask takılmalıdır. Kaskla ilgili ömemli bir noktada, kullanacağınız kaskın başınıza tam olarak oturması gerektiğidir.
Go-kartların ulaşabildikleri en yüksek hız 70-75 km/s olmasına rağmen yere çok yakın olduklarından daha hızlı gidiyormuş gibi hissedilir. Yarış aracında her şey çok çabuk olduğundan, çok dikkatli olunmalıdır. Sert direksiyon kullanımı, frenler ile gaza ani yüklenmeli kullanımlar, çok tehlikelidir. Oldukça eğlenceli ve farklı olan karting, dikkat ve tedbirle birlikte, kusursuz bir spor halini alır.
Spor Türleri
Diyete Başlıyorum .com