Sağlık

Uyku Apnesi Nedir?

697views

Bazılarımız, yorgun bir günün ardından ya da ters bir pozisyonda yattığımızda hafif hafif horlarız. Bazılarımızınsa ciddi bir horlama sorunu vardır. Horlama, etrafımızdaki rahatsız etmek dışında, ciddi sorunların da habercisi olabilir. Bunların başında da uyku apnesi gelir.

Uyku apnesi, çeşitli nedenlerle, uyku sırasında, solunumun kesilmesi durumudur. Bu nefes alamama durumu, 20–40 saniye kadar sürebilir. Horlamaya sebebiyet vermesi dışında, uzun vadede çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Uyku sırasında beynimiz, uyanıkken olduğundan farklı bir çalışma düzenine geçer ve farklı hormonlar salgılanır. Fakat uyku apnesi sırasında solunumun kesilmesi, kandaki oksijen miktarını düşürüp beynimizin, tehlike altında olduğumuzu zannetmesine sebep olur. Bu da uyku durumuna geçememesine ve farklı hormonlar salgılamasına neden olur.

Bu hormonlar, kandaki oksijen miktarının düşmesiyle birlikte, uzun vadede vücuda zarar verebilmektedir. Uyku apnesinin kalp damar hastalıkları riskini yükselttiği; yüksek tansiyona neden olduğu; şeker hastalığını tetiklediği ve depresyon gibi psikolojik sorunlara da yol açabildiği belirlenmiştir. Bunların dışında uyku apnesi şikâyeti olan kişilerde uykudan verim alamama, dinlenmiş olarak uyanamama ve bunların yol açtığı; uzun süre uykusuz kalmaya benzer belirtiler ortaya çıkar.

Uyku apnesinden en çok etkilenen organımız ise kalbimizdir. Belli bir ritimde atması gereken kalbimiz, uyku apnesi yüzünden oluşan horlama ve yüksek kan basıncı yüzünden zorlanır. Bu da kalbin, özellikle sağ tarafında, büyümeye neden olabilmektedir. Ayrıca uyku apnesi sorunu yaşamayan insanlarda, ciddi oranlarda azalan atardamar içi kan basıncı, uyku apnesi olanlarda azalmamaktadır. Bu da bu damarları gereğinden fazla zorlar.

En dikkat edilmesi gereken ise, uyku apnesi olan bir kişinin, yıllarca bunun farkına varamayabileceğidir. Bu durumun belirtileri uyurken ortaya çıktığından, kişi uyurken başka biri tarafından fark edilmesi daha kolaydır. Tek başına yaşanların, bu konuda daha dikkatli olması gerekir.