Sağlık

Yumurtanın Sarısı Zararlı mı, Değil mi?

641views

Yumurtanın faydalı olduğunu bilmeyen yok. İçinde, neredeyse tüm vitaminleri barındırıyor. Protein içeriği bakımından da oldukça zengin. Ancak içinde yağ ve bir miktar da kolesterol içeriyor. Yağın ve kolesterolün özellikle yoğunlaştığı kısımsa yumurtanın sarısı. Bu yüzden yumurtanın sarısını ayıklamak gerektiği inanışı yaygınlaştı. Pekiyi acaba bu doğru mu? Yumurtanın sarısını yeme, cidden  sağlığa zararlı mı?

 

Yumurta sarısının zararlı olup olmadığını anlamanın en emin yolu, sarısı ayıklanmış biri yumurtayla, ayıklanmamış bir yumurtanın besin içeriklerini kıyaslamak. Bunu da daha kolay anlaşılır hâle getirmek için aşağıdaki tabloyu hazırladık. Tabloda iki yumurtayla yapılmış, sarısı ayıklanmış üç yumurtayla yapılmış ve bir adet ayıklanmamış iki adet de ayıklanmış yumurtayla yapılmış bir omlet için besin değerlerini görebilirsiniz.

 

2 yumurta 3 adet sarısı alınmış yumurta 1 sarısı alınmamış, 2 sarısı alınmış yumurta
Kalori 142 51 105
Yağ 10g 2g 5,1g
Doymuş yağ 4g 0g 2g
Kolesterol 422mg 0mg 211mg
Sodyum 140mg 164mg 180mg
Protein 12g 10,8g 13,2g
B 2 vitamini 4mg 3mg 4mg
B 12 vitamini 1,2mcg 0mcg 6mcg
D vitamini 35IU 0IU 17,5IU
Demir 1,8mg 0mg 9mg

 

Tablodan da anlaşılacağı gibi; yumurtanın sarısını ayıklamak, tükettiğiniz yağ, kalori ve kolesterol miktarının düşmesini sağlıyor. Ancak aynı zamanda yumurtanın sarsının içindeki B vitaminleri, D vitamini ve demirden de mahrum kalmış oluyorsunuz. Eğer kalori alımı konusunda bir endişeniz yoksa protein ve vitamin ihtiyacınızı karşılamak için yumurta yiyorsanız, yumurtayı sarısıyla birlikte yemenizde bir sakınca yok. Ancak fazla kalori almamaya çalışıyorsanız ve vitamin ya da demir eksikliği gibi bir endişeniz yoksa yumurtanın sarısını ayıklayabilirsiniz.

Yumurtayla ilgili bir diğer endişe de alerjiye neden olabileceğidir. Çok fazla yumurta tüketmeniz hâlinde alerjik tepkilere neden olabilir. Bu yüzden her gün yumurta yiyorsanız, sayıyı az tutmanızda fayda var. Arada bir yiyorsanız ve herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsanız, bu konuyla ilgili endişelenmenize de gerek yok.