Bel fıtığı günümüzde oldukça yaygın bir durum. Tam ve kesin bir tedavisi yok ve ileri durumlarda hayat kalitesini çok düşürebiliyor. Bel fıtığı nedir, sebepleri nelerdir? Gibi soruların yanıtını merak ediyorsanız bu yazımızı okumalısınız.
Tüm hareketli eklemlerimizde kıkırdak doku bulunur. Aynı şey omurgamız için de geçerlidir. Ama omurgamızı oluşturan omurlar arasındaki eklemler özel bir yapıya sahiptir. Bu kıkırdak doku, omurgaya binen yükün, tüm omurga üzerinde eşit dağılmasında rol oynar. Bu sayede omurgamızı zarar görmekten korur.
Omurga doğal konumundayken bu sistem oldukça kusursuz çalışır; fakat öne eğilmek gibi, omurganın doğal duruşunda olmadığı zamanlarda bu kıkırdaklar üzerine binen yük çok fazla artar. Omurganın öne doğru daralması ve konumu yüzünden bu baskı 300 psi’ye kadar çıkabilmektedir. Bir araba lastiğine basılan havanın basıncının 30-40 psi olduğu hesaba katılırsa, kıkırdağın üzerine binen yükün ne kadar fazla olduğu daha kolay anlaşılır.
Bazı durumlarda kıkırdak, bu baskıya dayanamaz ve yapısı zarar görür. Bu kıkırdakların dışı sağlam bir kılıf ya da kese gibidir ve içleri jel benzeri bir maddeyle doludur. Kıkırdağın yapısı zarar gördüğünde bu kılıf içindeki jel benzeri madde kılıfı dışa doğru iter ve yakındaki bir sinire baskı yapar. Bu baskı, bazen dayanılmaz hâle gelen ağrılara neden olabilir.
Kişinin ağrı hissetmesi için illaki kıkırdağın sinire baskı yapması gerekli değildir. Kıkırdağın yapısı bozuksa ve işlevini tam olarak yerine getiremiyorsa, belirlenemeyen sebeplerle de ağrıya neden olabilir.
Çok ilerlemiş durumlarda ameliyat önerilebilir; fakat fıtıkta ameliyat ilk önerilen çözüm değildir. Bazı durumlarda egzersiz ve çeşitli ilaçlar da önerilir. Elbette ki bu yönlendirmeleri yapacak kişi bu konuda uzman bir doktordur.
Bel fıtığının oturarak çalışanlarda veya ağır yüklerin indirip kaldırılmasını gerektiren işleri yapanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Oturma sırasında omurga doğal pozisyonunda olmadığı ve yük dağılımı dengesiz olduğundan, kıkırdak dokunun zarar görme ihtimali vardır.