Sağlık

İyileşeyim Derken Kilo Almayın

624views

haplarPittsburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçları, çeşitli dertlerimize derman olması için kullandığımız ilaçların bazılarının, kilo almamıza neden olabileceğini ortaya çıkartmış. İşte araştırma sonuçlarına göre, kilo almamıza neden olabilecek ilaçlar.

Anti Depresanlar
Kullanım sonrası iştah açılması, anti depresanların yan etkilerinden biri. Bu doğrudan etkisinin yanında anti depresanların neden olduğu, olayları ciddiye almama eğilimi de kilo alımına neden olacak davranışları tetikleyebiliyor. Bu ilaçları kullanan kişiler, sonuçlarına kafa yormadan veya sağlıklı mı değil mi, diye düşünmeden istediklerini yiyorlar. Bunun sonucu da kilo olarak geri dönüyor.

Bu durumda ilk olarak yapmanız gereken, ilaç kullanmaya kendi başınıza karar vermemek. Eğer doktorun yazdığı anti depresanın, iştahınızı çok açtığını hissediyorsanız da doktorunuzu bu durumdan haberdar etmek. Böylece doktor uygun görürse, iştahınızı daha az etkileyen başka bir ilaç yazabilir.

İdrar Söktürücüler
İdrar söktürücü ilaçlar, vücuttan su atılmasına neden olurlar. Tansiyon ve kalple ilgili sorunu olanlara verilen bu ilaçların neden olduğu su kaybı, doğal olarak, kullananı susatıyor. Fakat insan beyni susama ve acıkma hissini, çoğu zaman ayırt edemiyor. Bu yüzden susayan kişi, acıktığını zannedip, gereksiz yere fazla kalori alabiliyor. Bunu engellemenin yolu da, ilaçların neden olduğu fazladan sıvı kaybını telafi etmekten geçiyor.

İnsülin
Tip 2 şeker hastalığı yüzünden insülin kullanan hastaların bazılarında, insülin kullanımıyla birlikte kilo artışı da görülebiliyor. Bunun sonucunda da kullanılan insülin miktarını arttırmak gerekebiliyor. Kandaki insülin miktarı arttıkça, vücudun yağ depolama eğilimi artar. Bu kısır döngüyü kırmanın en kolay ve sağlıklı yolu, şeker tüketimini olabildiğince azaltmaktır. Böylece insülin gereksinimi de azalacak ya da en azından arttırılması gerekmeyecektir.

Ağrı Kesiciler
Ağrı kesicilerin bazıları da midede, eriyerek hafif gastrit tepkilere neden oluyor. Midede oluşan bu hissi yok etme isteği de ilacı kullanan kişiyi, yemek yemeye itiyor. Genelde, steroid özellikli olmayan anti enflamatuar ilaçlar, midede böyle bir duruma yol açıyor. Buna meydan vermemek ve midenin zarar görmesini engellemek için, bu ilaçların tok karnına alınması tavsiye edilir. Çok sık kullandığımız aspirinin de bu tür etkileri olan ilaçlar arasında bulunduğunu hatırlatalım.

Bu tür durumlardan kaçınmak için ilaçları bilinçsizce kullanmamak gerekiyor. Bir doktorun yazdığı ilaçları, onun önerdiği şekilde kullanmamıza rağmen böyle bir sorun olduğunda da doktorumuzu bu durumdan haberdar etmemiz gerekiyor. Fakat bazı durumlarda, tedavi edilmesi gereken sağlık sorunu, kilo sorununda çok daha acil olabiliyor. Bu durumda önce tedavinin tamamlanması, sonra da kilo sorununun ele alınması gerekebilir. Buna karar verecek kişi, bu konuda uzman bir hekimdir.