Önceleri sadece kesilecek ağaçları işaretlemek amacıyla üretilen paintball tabancaları, 1980’li yılların başında paintball oyunu için özel olarak üretilmeye başlanmış. İlk yıllarda, oyunculara vahşi doğada hayatta kalma becerisi sağlayan sert bir oyunken şimdilerde daha çok stres atmaya ve eğlenceye yönelik olarak oynanmakta.
Ülkemize sadece 4 yıl önce girmiş olan ‘Paintball’, boya dolu kapsüller atan havalı silahlarla donanmış iki takımın, sınırları belirlenmiş bir alanda gerçekleştirdikleri stratejik bir takım oyunudur. Fırlatılan boya kapsülleri, temas anında patlar ve ‘işaretlenen’ yani boyanan oyuncu elenir. Santranç gibi bir strateji oyunu olan paintballu, gerçek bir heyecan fırtınası haline dönüştürmek için elimizdeki teknolojiyi insan zekasıyla birleştirerek hedefler oluşturmanız ve oyun süresince onları hayata geçirmeniz yeterli.
Paintball’da tüm oyuncuların yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları bulunur. Bu silahlar patladığında misket büyüklüğünde boyalı kapsüller atar. Bu boyalar nişasta ve tuz karışımı plastik benzeri bir malzeme ile kaplıdır, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden kısa bir süre içerisinde yok olur. Kapsülün içindeki boya tamamen doğal gıda boyasıdır. Ayrıca giysilerin üzerinden ıslak bir bezle dahi kolayca çıkartılabilmektedir.
Takım ruhunun ön planda olduğu oyun hem eğitim, hem de bedensel faaliyetle zekanın bir arada kullanılmasını sağlar. Oyunun temel kuralı ise boyanan, yani vurulan oyuncunun oyundan elenmesidir. Vurulan oyuncu yeni bir oyuna kadar oyun dışı kalacaktır. Oyunun amacı ise verilen senaryoyu uygulamaktır. Her takım kendine göre bir senaryo hazırlayabilir yani belli bir senaryoya bağlı kalmak gerekmez. Karşı takımın tüm oyuncularını elemek, rehineyi kurtarmak, bir bölgeyi korumak, bir kaçağı diğer takımdan önce yakalamak, bir kişiyi güvenli bir şekilde önceden belirlenen hedefe ulaştırmak, takım kaptanını vurmak ya da karşı takımın bayrağını ele geçirmek gibi senaryolar olabilir.
Kurallar
5 metreden daha yakın mesafeden rakibe ateş etmek tehlikeli ve kurallara aykırıdır oyuncu ceza alır. Ceza olarak; ceza bölgesine gider, hakemin komutuyla bir süre sonra tekrar oyuna katılır.
Oyuncular, oyun başlarken kendi kalelerinin arkasında durmak zorundadır. Oyun baş hakemin takım kaptanlarından ‘OK’ alması, dikkat uyarısının ardından düdük sesiyle başlar. Düdük sesinden önce ateş etmek tehlikeli ve kesinlikle yasaktır. Oyuncu ceza alır.
Spor Türleri
Diyete Başlıyorum .com