Spor yapmak her zaman ve her mevsimde güzeldir. Ama her mevsimde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yazla birlikte gelen sıcaklar, bilinçsizce spor yapıldığı zaman, sağlık açısından tehlikeli olabilir. Sporun amacı da sağlığı tehlikeye atmak değil, daha sağlıklı olmaktır; bu yüzden bilinçli olmak ve yazın spor yaparken dikkat edilecekleri bilmek sağlığı riske atmadan ve keyifle spora devam etmenizi sağlar.
Bu belirtilere dikkat edin
Yazın spor yaparken en olası risklerden biri sıcak çarpması ve diğeri de güneş çarpmasıdır. Bunların belirtilerine dikkat edin. Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını fark edersiniz spor yapmayı bırakın, gölgelik ve serin bir yere geçin, küçük yudumlar hâlinde bolca su için. Serin bir yerden kastımız klimayla soğutulmuş bir yer değil; doğal serinliği olan bir yeri tercih edin. Sıcak veya güneş çarpması belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, hâlsizlik, aniden ortaya çıkan baş veya göğüs ağrısı, soluk alıp vermede ani hızlanış vardır. Bu belirtileri bilmeli ve ortaya çıktıkları anda önlem almalısınız.
İlaç kullananlar dikkat etmeli
Düzenli ve sürekli kullandığınız bir ilaç varsa, sıcak havalarda spor yapmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Durumu anlatın ve kullandığınız ilaçla ilgili olarak dikkat etmeniz gereken özel noktalar olup olmadığını sorun. Bazı ilaçlar metabolizmamızı tansiyonumuzu ya da nabzımızı etkileyebilir. Spor sırasında vücudumuzun zorlanması buna eklenince istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumlara karşı önceden bilgilenin.
Teri atan kıyafetler giyin
Pamuklu kumaşlar sağlıklıdır ve teri emer; ama terle ıslandıktan sonra yeterince hava almaz ve teri atamaz. Yazın spor yaparken dikkat edileceklerden biri de spor için özel üretilmiş kıyafetleri tercih etmektir. Örneğin; kardiyo t-shirtleri teri emmeyen ve hemen atarak vücudun hava almaya devam etmesini sağlayan özel kumaşlardan üretilmiştir. Bu tip t-shirtlerin fiyatlarıyla sıradan bir t-shirt arasında da ciddi bir fiyat farkı yoktur. Yazın spor yaparken bu tür malzemeleri tercih edin.
Güneşten korunun
Eğer açık havada spor yapıyorsanız güneşe karşı da önlem almalısınız. En az SPF 15 koruma etenine sahip bir güneşten koruyucu krem kullanın. Ama kullandığınız kremin yağ bazlı olmamasına dikkat edin; çünkü yağ bazlı kremler, terin vücudu soğutmasına engel olur. Ayrıca spor yaparken sizi rahatsız edecektir.
Bol su için
Spordan önce ve sonra bolca su için. Ayrıca spor yaparken de yanınızda su taşıyın. Ama spor sırasında su içerken dikkatli olun; sık sık ve küçük yudumlar hâlinde su için ki mideniz şişmesin. Spor sırasında midenin şişmesi rahatsız edici olmanın yanında, kanın mideye çekilmesine neden olarak tansiyonunuzu düşürebilir.
Havanın serin olduğu saatleri seçin
Spor yapmak için havanın serin olduğu saatleri tercih ederseniz risk etkenini çok daha etkili bir şekilde azaltmış olursunuz. Sabah saat 10’dan önce ve akşam 7’den sonra sıcaklıklar gün içinde olduğundan çok daha düşük olacaktır. Mümkünse bu saatleri tercih edin.
Alışmak için kendinize zaman verin
Yazın spor yaparken dikkat edileceklerden belki de en önemlisi; sıcağa alışmak için vücudunuza zaman tanımaktır. 15-20 dakika gibi kısa süren egzersizlerle başlayın. Sıcağa alışmak için vücudunuza zaman tanıyın. Bir süre bu şekilde kısa egzersizlerle devam edin ve 1-2 hafta içinde normal sürelerinize dönün.
Gölgede kalın
Park, bahçe, koruluk gibi ağaçların olduğun yerler genelde daha serin olur ve buralarda gölgelik alan bulma şansı daha fazladır. Çevrenizde böyle alanlar varsa bunları tercih edin.
Gerekirse sporu erteleyin
Bazı durumlarda doğaya meydan okumamayı da bilmek gerekir. Eğer hava 32 dereceden daha sıcaksa dışarıda spor yapmayın. Spor salonları gibi serinletilmiş ve güneşten etkilenmeyen alanları tercih edin. Riske girmeyin.
Ani sıcaklık değişimlerine girmeyin
Spordan sonra, hele ki bir de sıcak havalarda spor yaptıktan sonra bir an önce serin, hatta buz gibi bir yere girip dinlenmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmayın. Sporunuzu bitirdikten sonra gölgelik ve serin bir yerde dinlenin ve vücudunuzun soğumasına izin verin. Klimalı ve çok soğutulmuş ortamlardan, özellikle doğrudan klima esintisinden uzak durun; yoksa ertesi gün çekilmez kas ağrılarıyla, hatta hasta olarak uyanabilirsiniz.