Basketbol ve yüzme gibi sporların, boy uzamasına katkıda bulunduğu yaygın bir inanıştır. Bu yüzden büyüme çağındaki çocuklar bu sporlara yönlendirilir. Acaba insanı rahatlatmak, stresini azaltmak, kilo kontrolüne faydalı olmak gibi birçok yararı olan yoga da boyunuzu uzatmada da faydalı olabilir mi?
Zorlu jimnastik hareketlerini andıran, yogadaki bazı duruşlar, omurga üzerindeki baskıyı azaltmak ve omurgayı saran ve dik durmasını sağlayan kasları güçlendirerek daha dik bir omurgaya sahip olmanıza yardımcı olabilir.
Kaslarımız, hareket etmediklerinde veya biz yalnızca ayakta dururken de bir miktar kasılır. Kasların iş yapmazkenki bu kasılma becerisine kas tonusu denir. İyi bir kas tonusuna sahip olmak, dik ve güçlü bir duruşa sahip olmak demektir. Bunu başarmanın anahtarı da, bedenimizin tüm yükünü taşımasına rağmen çok fazla eklemden oluşan omurgamızın dik ve düzgün durmasını sağlamaktır.
İnsanlar yaşlandıkça boylarının kısaldığı bilinir. Bunun nedeni, zamanla zayıflayan kasların, tonusunu kaybetmesi ve o kişinin, gençliğinde olduğu kadar dik duramamasıdır. Bu durumdan korunmak için siz de, adım adım anlatacağımız bu egzersizleri yapabilirsiniz.
Uttadasana II
- Yere sağlam basın. Kollarınızı serbest ve rahat bir şekilde gövdenizin iki yanına bırakın.
- Soluk almaya ve kollarınızı yavaşça başınızın üzerine kaldırmaya başlayın.
- Yavaşça soluk verirken, aynı anda öne doğru eğilin; ardından kollarınızı da indirmeye başlayın ve ayak parmaklarınıza dokunun.
- Bu şekilde bekleyin ve yavaşça soluk alıp vermeye devam edin. Beş kez soluk alıp verdikten sonra nefes verirken tekrar doğrulmaya başlayın. Ama doğrulurken gövdenizi, başınızı ve kollarınızı bacaklarınıza olabildiğince yakın tutmaya çalışın. En son olarak da başınızı kaldırın. Başını kaldırdıktan sonra kollarınızı da havaya kaldırın ve ardından hareketi tekrarlayın.
- Böylece 3-4 defa hareketi tekrar edin.
Marjaryasana ve Bitilasana Birleşimi
- Dört ayak pozisyonuna geçin. Bu duruşa kedi duruşu da denir. Bunu yaparken belinizi bükmeyin. Sağlıklı bir dik duruşta belinizde oluşması gereken içe doğru kavis burada da olmalı. Ellerinizin, dirseklerinizin ve omuzlarınızın aynı doğrultuda olmasına dikkat edin.
- Nefes alın ve bu sırada karnınızı aşağı doğru indirin. Omuzlarınız ve kalçanız yukarıda kalmalı. Karnınızı aşağı doğru indirirken başınızı da yukarı doğru kaldırın ve tam bir derin nefes alana kadar bu şekilde kalın.
- Tam bir derin nefes aldıktan sonra hareketi tersine doğru yapmaya başlayın. Bu sefer karnınızı ve belinizi yukarı doğru kaldırın. Beliniz bu sefer yukarı doğru bükülmeli. Bu hareketi yaparken başınızı da aşağı doğru eğin. Tam bir derin nefes alana kadar bu şekilde kalın.
Yavaş ve sakin bir şekilde, beş dakika kadar bu hareketi yapmaya devam edin.
Hareketleri yaparken kendinizi zorlamayın, kasmayın. Ağrı hissederseniz bırakın.