Çikolata sevmediğini iddia edecek insan sayısı koca dünyada bir elin parmaklarını geçmiyordur herhâlde. Sivilce yaptığı söylendi, sağlıksız olduğu söylendi, kilo aldırdığı söylendi; ama yine de sağlıklı beslenmesine dikkat edenler de dâhil, hepimiz çikolata yemeye devam ettik ve görünüşe göre de edeceğiz. Zaten uzmanların da tamamı, çikolatanın zararlı olduğu konusunda hemfikir değil. Pekiyi, çikolatanın zararlı olduğunu söyleyenler mi haklı, yoksa çikolatanın faydaları olduğunu ve yememiz gerektiğini söyleyenler mi?
Şeker içeren gıdaların kilo aldırdığı ve şeker hastalığına neden olabildiği ortaya çıktığında, tatlıların en sevilenlerinden biri olan çikolata da bu suçlamalardan payını aldı ve insanlar çikolatanın zararlı olduğunu düşünmeye başladı. Ancak sonradan yapılan araştırmalar, çikolatanın sanıldığı kadar da zararlı olmadığı sonucuna vardı. Zararlı olmak bir yana dursun, yapılan araştırmalar, çikolatanın içinde sağlığa faydalı birçok değişik madde olduğunu ortaya çıkardı.
Her iddiada olduğu gibi, iddianın iki yüzü de yeterince aydınlatıldıktan sonra uzmanlar, çikolatanın faydalı mı zararlı olduğu sorusuna dişe dokunur bir yanıt bulmayı başardılar: Çikolata “kararında” tüketildiğinde faydalıdır. Pekiyi, kararında olan miktar nedir? Ne kadar yersek kilo almayız ve çikolatanın içindeki 300’den fazla değişik maddenin faydasını görebiliriz? Uzmanlar bunun günde 30 gram civarında bir rakam olduğunu belirtiyor. Bunun fazlası ise artık, fayda sağlamaktan çok zarar veriyor. En önemlisi de, vücudumuza aşırı kalori yüklemesi yaparak, kilo almamıza neden oluyor.
En sağlıklı gıdaların bile aşırı tüketimi sonucunda olumsuz etkilere neden olabileceğini düşününce, kararında çikolata tüketmenin faydalı olabileceği fikri de mantıklı görünüyor. Ancak çikolatayı sağlıklı bir şekilde tüketmenin de bazı incelikleri var.
Sağlıklı şekilde çikolata tüketmenin inceliklerini okumak için buraya tıklayın.
Çikolatanın faydalarını okumak için tıklayın.