Sağlık

Grip Aşısıyla İlgili Yanlış Bilinenler

760views

Kışın korkulu rüyası gripten korunmanın en garantili yollarından biri, grip aşısı olmak. Ancak Grip aşısıyla ilgili ortalıkta o kadar çok söylenti var ki; bazılarımız, ihtiyacımız olduğu hâlde grip aşısı olmaktan çekiniyoruz. New York’ta bulunan Lenox Hill Hastanesi’nde akciğer hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Dr. Lenox Hill, grip aşısıyla ilgili söylentilerle mücadele etmenin, griple mücadele etmekten de zor olduğunu belirtmiş. İşte o söylentilerden bazıları ve işin doğrusu…

Grip aşısı olursam, grip hastalığına yakalanabilirim: Yanlış
Bu söylenti, ilk grip aşısı çıktığı sıralarda ortaya çıkmış. 1970’lerde ilk aşılar uygulanmaya başladığında, aşı yüzünden hasta olanlar olduğu doğru; ancak bunun nedeni; o zamanki aşıların içinde canlı virüs bulunmasıymış. Günümüzdeki aşılardaysa ölü virüs bulunduğundan, böyle bir tehlike söz konusu değil.

Grip aşısı özellikle de hamile kadınlar için tehlikelidir: Yanlış
Bu söylentinin kaynağı da aşılarda canlı virüs kullanıldığı dönemlerden kalma. Uzmanlar, her aşının belli riskleri olduğunu belirtiyor. Burada göz önünde bulundurulması gereken; aşıyı olmayıp hasta olursanız ne gibi riskler altında kalacağınız. Grip hastalığı her yıl on binlerce kişinin ölümüne neden oluyor; ancak grip aşısı için böyle bir şey söz konusu değil.

Ancak hamile kadınların enjektörle deri altına yapılan ve ölü virüs içeren aşıyı tercih etmeleri gerekli. Buruna damlatılan ve canlı virüs içeren aşılardan kaçınmaları gerekiyor.