Zayıflattığı iddiasıyla satılan sauna eşofmanları “sauna etkisi” oluşturarak, yani terlemeyi tetikleyerek zayıflattığı iddiasıyla tüketiciye sunuluyor. Sıcakların biraz azaldığı ve terlemenin biraz daha tahammül edilebilir hâle geldiği soğuk mevsimlerde de daha çok tercih ediliyor. Çünkü kullanırken sebep olduğu “bunalma” hissi daha az oluyor. Fakat sauna eşofmanlarının zayıflatıcı etkisi var mı?
Saunanın kullanım amacı; kişiyi çok sıcak bir ortama maruz bırakıp vücudun terleme tepkisini tetiklemektir. Saunalardaki sıcaklık 75C°’ye kadar çıkabilir. Böylece terleme yoluyla, ödeme neden olan fazla suyun ve toksinlerin vücuttan atıldığı düşünülür. Ancak saunalarda 10 dakikadan fazla kalınması önerilmez.
Sauna eşofmanında ise mantık, vücudun doğal sıcaklık düzenleme sistemini devre dışı bırakıp cildin hava almasını engelleyerek vücudu terlemeye zorlamaktır. Burada da sonuç bol bol terlemek ve su atmaktır.
Fakat şu unutulmamalıdır ki su, vücut için olmazsa olmadır ve bu yolla vücuttan atılan su ve buna bağlı olarak verildiği düşünülen kilo, anında geri alınacaktır. Saunalarda 5-10 dakikadan fazla kalınması tavsiye edilmezken bu eşofmanda bu süre, ister istemez daha fazla olacaktır. Bu da kişinin sağlık açısından riske girmesi demektir.
Terlemek insan vücudunun, sıcaklık artığına karşı verdiği doğal bir tepkidir. Cildi havasız bırakarak vücudu terlemeye zorlamaksa bu dengeyi bozmak demektir. Hele ki bunu egzersiz, yürüyüş veya yoğun fiziksel etkinlikler sırasında yapmak ciddi bir risktir. Kalp-damar sisteminde ortaya çıkabilecek olumsuzluklar bir yana, vücut sıcaklığı belli bir düzeyin üzerine çıktığında şoka girme tehlikesi de vardır.
Bu yüzden vücudun doğal mekanizmaları bir şeylere zorlamak yerine egzersiz yaparak doğal yoldan terleyerek vücuttan ödem atmak ve harcanan kaloriler sayesinde kilo fazlasının asıl sebebi olan yağ kütlesini azaltarak kilo vermeye çalışmak çok daha güvenli olacaktır.