Sağlık

Şeker Hastalığı Oranı Artıyor

619views

Toplumun her kademesinden uzmanlar ve otoriteler, obeziteyle mücadele etmenin yollarını arıyor. Son olarak belediyeler, şehirlerdeki yürüyüş yolu, bisiklet yolu, koşu parkuru gibi alanların arttırılması yönünde karar almıştı. Çeşitli illerde bu yönde gelişme de gösterildi; ancak uzmanlar, durumun düşündüğümüzden daha da kötü olabileceğini belirtiyor.

Şeker hastalığı, kişilerin kalıtımsal yatkınlığının yanında, dış etkenlerden ve beslenme alışkanlıklarından da büyük oranda etkileniyor. Dış etkenlerin başındaysa hareketsizlik geliyor. Hareketsizlik, vücutta daha fazla yağ depolanmasına neden olmanın yanı sıra bel-karın çevresinde yağ birikmesi olasılığını arttırıyor. Bu bölgede biriken yağlarınsa kalp-damar sorunları ve şeker hastalığı gibi durumlarla doğrudan bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, ülkemizde bu konuda yeterince bilinçli olunmadığını söylüyor ve toplum şartları yüzünden hareketsizliğe daha çok mahkûm edilen, kadınların özellikle tehlike altında olduğunu belirtiyor. Özellikle çalışmayan kadınların, yeterince yürüyüş alanı olmaması ve caddelerle sokaklar yalnızca araçlar düşünülerek yapıldığı için açık alanlarda güvenle yürüyemediği için eve hapsolduğunu belirtiyor.

Türk, sağlık uzmanlarının fikir birliğine vardığı bir konuyu tekrar dile getirerek; düzenli spor ve egzersizin, sağlığımızı korumak için vazgeçilmez olduğunu, söylüyor. 1980’li yıllardan bu yana ülkemizdeki şeker hastalığı oranının giderek arttığına dikkat çeken Türk, eğer bu konuda, hızlı bir şekilde, önlem alınmazsa gelecekte şeker hastalığının, her üç kişiden birinde görülebileceğini belirtiyor.

Önlemler alınıyor, insanlar bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılıyor ve şehirler de insanların daha hareketli bir yaşam sürebileceği şekilde düzenlenmeye çalışılıyor; fakat anlaşılan o ki yeterince hızlı davranılmazsa, bu önlemler sorunları çözmekte etkili olamayabilir.