Sağlık

Bahar yorgunluğu neden olur?

631views

Mevsim yorgunlukları arasında en ünlüsü bahar yorgunluğu olsa gerek. Bahar yorgunluğunun pençesine düşüldüğünde insan kendini yorgun ve mutsuz hisseder, çoğu zaman hiçbir şey yapmaya enerjisi ve isteği olmaz; hatta bazı kişiler hafif düzeyde depresyona dahi girer. Pekiyi bahar yorgunluğu neden olur?

Bahar yorgunluğunun başlıca sebebi gün sürelerinin değişmesidir. Günler uzamaya başlar ve bu da biyolojik saatimizin alıştığı kış düzeninden farklıdır. Çabuk batan güneşe ve kısa süren günlere uyum sağlamış olan biyolojik saatimizin, yeni sürelere uyum sağlaması gerekir. Bu da daha erken uykumuzun gelmesine ya da sabah uyanmakta zorluk yaşamaya sebep olur.

Değişen gün ışığı sürelerinin dışında sıcaklıklar da vücudumuzu etkiler. Kışın hâkim olan düşük sıcaklıklar baharda ısınmaya başlar. Bildiğiniz gibi sıcaklık insanı mayıştırır ve uykulu hissetmesine sebep olur. Bu durumda gün içinde yerli yersiz uykunuzun gelmesine ve yorgun hissetmenize sebep olabilir.

Bahar mevsiminde, her ne kadar havalar ısınsa da hasta olma ihtimali daha yüksektir; çünkü hava sıcaklıkları kışa göre daha değişkendir. Kışın havanın soğuk olacağını bilir ve ona göre giyiniriz. Ama baharda çoğumuz güneşe aldanır ve ihtiyacımız olandan ince giyiniriz veya gün içinde hava sıcaklıkları çok değişir. Bu durum, hastalık ihtimalini oldukça yükseltmekte, bizi hasta etmese bile bağışıklık sistemimizi zayıf düşürmektedir. Bu yüzden de kendimizi daha bitkin ve yorgun hissederiz.

Baharda hızlı bir şekilde artan alerji tetikleyiciler de kendimizi yorgun ve bitkin hissetmemize neden olur ve tıpkı değişken havalar gibi bağışıklık sistemimizi gereksiz yere meşgul eder.

Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde bahar yorgunluğu çok can sıkıcı ve hayat kalitesini düşüren bir olguya dönüşür.

Bahar yorgunluğundan korunmanın yollarını okumak için buraya tıklayın.