Giderek gelişen cep telefonları artık küçük birer bilgisayar gibi ve bu sayede neredeyse tüm işlerimizi bu küçük cihazlarla yürütebiliyoruz. Ama giderek yaygınlaşan cep telefonu kullanımı boynumuzu ve belimizi; yani omurgamızı nasıl etkiliyor? Cep telefonu boyun için zararlı mı?
Prof. Dr. Gülçin Gülşen, toplumdaki boyun ağrısı şikayetinin artışına, mobil cihazları ve teknolojiyi yoğun kullanmanın neden olduğunu, söyledi. Gülşen “Özellikle gençlerde gözlenen bu cihazların getirdiği hareketsiz yaşamın, en önemli sonuçlarından biri olarak kambur bir toplum olma yolundayız.” dedi.
Omurgaya binen yükü arttırıyor
Gülşen, omurgaya en fazla otururken aşırı yük bindiğini belirterek, bir de bir elde kullanılan küçük bir mobil cihazın (cep telefonu, video oyun ünitesi, bilgisayar) bu yükü bir kat daha artırdığını, saatlerce vücudun ve başın öne eğik bir pozisyonda tutulduğunu ifade etti.
Baş ağırlığı 2 katına kadar çıkıyor
Gülşen; “Eğer baş öne eğilirse ve eğik pozisyonda uzun süre kalırsa omurga üzerindeki baskı artar. Hele ki tablet bilgisayar, akıllı telefon gibi cihazlara eğik pozisyonda uzun süre bakıyorsak, baş ağırlığı 2 katına kadar çıkar. Bu durumda omurga üzerine büyük bir yük biner ve boyun ve bel disklerinde kronik travmaya neden olabilir.” dedi. Otururken, ayakta ya da yürüme sırasında doğru vücut duruşu için ipuçları veren Gülşen; “Ayakta iken aynı pozisyonda uzun süre kalmadan, omurganın düz bir şekilde olmasını sağlayarak durabilmek, sırt bölgesini destekleyen bir sandalyede, bel boşluğunu destekleyerek oturmak ve omuzların dik olması, doğru pozisyon için kolayca hatırlanabilecek formüllerdir.” dedi.
Modern hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen mobil cihazlarla gerekli tedbirleri aldığımızda sağlıklı şekilde yaşayabileceğimizi belirten Prof. Dr. Gülçin Gülşen, “Mesela başımızın doğru pozisyonu ve boyun sağlığımız için cep telefonunu kulaklıkla kullanmak, iyi fikir olabilir.” şeklinde konuştu.