Spor yaparken doğru şekilde nefes almak; yani doğru şekilde solumak, sporun kendisi kadar önemlidir. Doğru solunum yapmak spor performansını geliştirebileceği gibi, yanlış nefes alıp vermek, vücudunuza zarar da verebilir. Spora yeni başlayanlar için, “Spor yaparken nasıl nefes alınmalı?” sorusunun yanıtını veriyoruz.
Doğru solunum tekniği, yaptığınız spora göre değişecektir. Kardiyo sporlarında, sakin ve ritimli bir solunum esasken, güç sporlarında daha kesin ve kısa süren soluklar baskındır.
Eğer kardiyo koşusu ya da jogging yapıyorsanız, derin ve uzun diyafram nefesleri almalısınız. Nefes alış ve verişinizi, olabildiğince adımlarınıza uydurmaya çalışın. Nefes almak vermekten daha uzun sürmelidir. Bunun için adımlarınızı sayaç olarak kullanabilirsiniz. İki ya da üç adım boyunca nefes alın; bir ya da iki adım boyunca da nefes verin. Koşarken kısa ve kesik, heyecanlı solunum yapmayın. Bu, ciğerlerinizin oksijeni yeterince verimli kullanmasını önleyecek ve daha çabuk yorulmanıza neden olacaktır. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin.
Depar koşusu yapıyorsanız, daha hızlı soluk alıp verebilirsiniz. Depar koşularında ilkeler çok daha farklı olduğundan solunum tekniği de farklıdır. Yeterince hızlı soluk alıp vermek için tüm solunumu ağzınızla yapabilirsiniz.
Eğer ağırlıklarla veya vücut ağırlığınızla çalışıyorsanız teknik çok kolaydır; hareketin zor kısmını yaparken nefes verin; kolay kısmını yaparken de nefes alın. Örneğin; şınav çekiyorsanız, gövdenizi yukarı kaldırırken nefes vermeli, geri aşağı inerken de nefes almalısınız. Bu tür antrenmanlarda sakın nefesinizi tutmayın ya da ıkınma benzeri, solunumu kısıtlayan şeyler yapmayın. Bu davranış, ciğerlerinizin yanında kalbinizin de zorlanmasına neden olabilir. Ağırlık egzersizleri sırasında da burundan nefes alıp ağızdan verilmesi tavsiye edilir.