Zerdeçal, dış kabuğu patatesi andıran, genel görüntüsüyle zencefile benzeyen içi kükürt veya safran renkli bir bitkidir. Genelde öğütülmüş hâlde ve baharat olarak kullanılır. Hint mutfağında çok yaygın olan köri sosuna rengini ve aromasını veren ana maddedir. Ancak tek kullanımı bu değildir. Zerdeçalın tıp alanında da kullanılabileceği konusunda umut veren bulgular vardır.
Zerdeçal bitkisi, Ayurveda da denilen Hint tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Egzotik bitki ve baharatlar için sıkça iddia edilen; yüksek oranda antioksidan içerme ve kan dolaşımını düzenleme gibi özellikler zerdeçala da atfedilmiştir. Bu iddiaların doğru olup olmadığını anlamak üzere hayvanlar üzerinde, çok geniş çaplı olmayan; fakat umut verici bazı araştırmalar sonunda, 2008 yılında geniş çaplı ve bilimsel standartlara uygun deneylerin yapılmasına girişilmiştir.
Oldukça umut verici sonuçları olan bu deneyler sonucunda zerdeçalın bazı faydaları doğrulanmış, bazılarıysa şehir efsaneleri arasındaki yerini almıştır. Araştırmalar sonucunda zerdeçalın, bazı kanser türleriyle mücadelede kullanılabileceği düşünülmektedir. Özellikle, Hint halkında kötü beslenme koşullarına rağmen daha az görülen, sindirim sisteminde ortaya çıkan kanser türleriyle mücadelede kullanılabileceği düşünülmektedir.
Zerdeçalın hamile veya emziren kadınlarca tüketiminde bir sakınca olduğunu gösteren kesin kanıtlar olmasa da uzmanlar, hamile kadınların, bu egzotik baharatın tüketimi konusunda bilinçli olmasını ve bir uzmana danışmasını önermektedir.
Kan inceltici özellikleri bulunan zerdeçal bitkisi, aynı amaçlar için kullanılan kolesterol ilaçlarıyla veya kan yoğunluğunu etkileyen başka maddelerle etkileşime girebileceğinden, bu ilaçları kullananların da zerdeçal tüketimiyle ilgili olarak doktorlara danışması gereklidir.
Alzheimer ve diğer beyin ve sinir sistemi hastalıklarında ve artrit gibi eklem hastalıklarında da zerdeçal kullanılarak, olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Ancak insanlar üzerinde yapılan deneyler, henüz bir ilaç ya da kesin bir tedavinin bulunmasına yetecek düzeyde değildir.
Bu bilgiler ışığında zerdeçalı, belirli aralıklarla, baharat olarak tüketmek, sağlığınızı korumak açısından faydalı olabilir. Gerek tadı gerekse sağlığa faydalı özellikleri nedeniyle, zerdeçal tüketmek hem damak tadınız hem de sağlığınız açısından olumlu olabilir. Ancak bu baharatı, tedavi ya da tedaviye destek amaçlı kullanmak niyetinde olanların bir doktora danışması çok önemlidir.
Zerdeçalın faydalarını okumak için buraya tıklayın.