Sağlık

Açai Berry Hapı Dolandırmacası

616views

Mehmet Öz’ün adıyla birlikte anılan açai berry ya da açai çileği haplarıyla ilgili ilginç gerçekleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Zayıflama hapları piyasasında yeni moda olan ve açai berry adı altında satılan ürünleri değerlendirmiş ve insanları zayıflattığı iddia edilen bu hapların, böyle bir etkisi olduğunu kanıtlayan bilimsel bir bulgu olmadığından “Açai Berry Hapları İşe Yaıyor mu?” başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Bilim dünyasında çalkantıya neden olmasa da, açai berry hapları, hukuk camiasını oldukça hareketlendirmiş. Amerikalı talk show idolü Oprah Winfrey ve medar-ı iftiharımız, ünlü Türk-Amerikalı Dr. Mehmet Öz’ün adlarını kullanarak satış yapan birçok firma, bu iki ünlü isim tarafından dava edilmiş.

Hikâye Mehmet ÖZ’ün, Oprah’nın şovunda bu meyveden bahsetmesiyle başlamış. Antioksidan özellikleri bulunan bir meyveden bahsetmiş ünlü doktor. Fakat bu meyvenin antioksidan özelliklerinin üzüm, çilek, böğürtlen, elma gibi daha kolay bulunan meyvelerdekinden çok da fazla olmadığını da eklemiş. Antioksidan özelliği olan meyveleri tercih eden ve değişik tatlar arayan izleyicileri için bu meyvenin faydalı olabileceğini söylemiş.

Bunu fırsat bilen çeşitli firma yetkilileri, Mehmet Öz’ün bu hapları tavsiye ettiği iddiasıyla, bu ürünleri piyasaya sürmüşler. Sonrasını tahmin etmekse zor değil; Mehmet Öz ve Oprah, ayrı ayrı, bu firmalara ihtarlar yollamaya ve kimilerine dava açmaya başlamış. Mehmet Öz, programda bu hapları önermediğini, zaten bahsettiği antioksidan özellik gösterme gibi faydaları anlatırken de hapları değil, meyvenin kendisini kastettiğini ifade etmiş.

Açai çileği haplarının, adının karıştığı skandallar bununla da kalmıyor. “deneme paketi” adıyla satılan setleri satın alan kişiler, bu paketin karşılığı olan miktarın kredi kartlarından, tekrar tekrar çekildiğini fark etmişler. Hatta web sitelerinde “taklitlerimizden sakının”, “ürünümüzün adını kullanarak sahte ürün satan firmalara dikkat edin”, “orijinal ürün satmayan firmalara kredi kartı numaranızı vermeyin” gibi uyarılar yapan firmaların dahi bu tür yollara başvurduğu tespit edilmiş.

Ülkemizde de yayınlanan, “the biggest loser” adlı yarışmanın katılımcılarından, Amerikalı Jennifer Eisenbarth da, kendi resmini kullandıkları gerekçesiyle bu firmalardan birine dava açmış. Açai çileği ile ilgili skandallar bu kadarla sınırlı değil. Kanada’da yerleşik olan, dolandırıcılık kurbanlarına yardım ve destek sağlamayı ve dolandırıcılıkla mücadeleyi amaç edinen bir örgüt, “açai berry” adıyla satılan ürünlerin, uluslararası bir dolandırıcılık sorunu hâline geldiği ve bu ürünleri satanlara itibar edilmemesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunmuş.

Bu firmalar, insanların bu tür konularda birbirinden fikir aldığı, tehlikeli ürünlere karşı birbirini uyardığı forum sitelerine de sızmaktan çekinmiyor. Sahte kullanıcı hesapları altında sahte yorumlar yaparak ürünü önerenlerden tutun da, sanki denemiş de olumlu sonuç almış gibi, diğer insanlara ürünü tavsiye etmeye varana kadar, her yola başvuruyorlar.

Amerika’da, bir “sosyal sorumluluk idolü” hâline gelen Oprah Winfrey’in, usulsüz yolla adını ve görüntüsünü kullandıkları gerekçesiyle, bu ürünü satan elli kadar firmaya dava açtığını da eklemek isterim. Umuyorum ki bu ve aktardığım diğer örnekler, insanların sağlığıyla, adeta dalga geçercesine nasıl oynanabildiğini anlatmaya yetecektir.

Estetik görüntünüzü ve sağlığınızı iyileştirmeye çalışırken, bu tür “umut tacirlerinin” eline düşmemenizi diler, sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam dilerim.