ManşetSağlık

Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

813views

dis-fircalamak

Kötü ağız kokusu, sağlığınıza ve ilişkilerinize zarar verir. Temiz ve ferah bir nefes için Uzman Diş Hekimi Arzu Zogun’un ağız kokusu giderici bilgilerinden faydalanabilirsiniz. Diş Hekimi Arzu Zogun, ağız kokusu tedavisi hakkında püf noktaları paylaşıyor.

Ağız kokusu nedir?

Ağızdaki hoş olmayan kokuya, ağız kokusu ya da halitosis ismi verilir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak teşhis etmek kolay olmaz. Ağız kokusu oldukça önemli hastalıklara işaret edebilen bir belirti olabilir. Ağız kokusunu PATOLOJİK ve FİZYOLOJİK olarak ikiye ayrlır.

Ağız kokusu türleri nelerdir?

  1. Fizyolojik ağız kokusu:

Her sağlıklı kişi, uyandığı zaman sindirim kanalında biriken gazlar ya da dil sırtında üreyen bakteriler sebebiyle ağız kokusu duyabilir. Dil sırtını fırçalamak ve devamlı olmamak koşuluyla çinko içeren ağız gargaraları uygulamak ve sakız çiğnemek bir çözüm olabilir.

Yemek yedikten sonra ortaya çıkan, nefesteki hoş olmayan koku fizyolojiktir.

  1. Patolojik Ağız Koksu:

Patolojik halitosisi yani ağız kokusu olan kişiler genellikle ağız kokusu için hekime başvurmazlar. Kendi ağız kokularını duymayabilirler.

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

* Özellikle sinüs ve akciğer sebepli enfeksiyonlarda,

* Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),

* Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),

* Karaciğer yetmezliği,

* Metabolizma bozuklukları (bir balık kokusu),

* Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak ağız kokusuna sebep olabilir.

diş beyazlatma yöntemleri

Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

1-Dişlerin ve dişetlerinin hijyenine özen gösterilmeli.

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusuna yol açan en önemli etkenlerdir. Bu durumlar bakteri üremesinin artmasına yol açar. Bu da ağız kokusuna sebep olur. Bu nedenle diş sağlığına ve hijyene önem verilmelidir.

2-Ağızda mevcut olan protez ve köprüler kontrol ettirilmelidir.

Ağız içinde eskimiş olan köprü ve diş protezleri zaman içerisinde yemek artıklarının birikmesine sebep olur bu da kötü kokulara yol açar. Bu durumlarda şayet yenilenmesi gerekiyor ise yenilenmelidir. Eksik olan dişler için ise gerekli olan tedaviler uygulanmalıdır. Ağız kokusunu yenmek için diş sağlığı gerekli şarttır.

Ayrıca Bknz: http://www.dentaluna.com/tedaviler/agiz-kokusu-ve-tedavisi

3-Sakız çiğnenmeli.

Tükürük, ağız kokusu ile mücadele etmek için en güçlü yoldur. Tükürük, ağız kokusunu azaltır. Ancak naneli ya da şekerli sakızlar değil. Sade sakızlar tercih edilmelidir. Sabahları da uyuduğumuz anda tükürük salgısının azalması dolayısıyla ortaya çıkar.

4-Tarçın kullanmak faydalıdır.

Tarçın, ağız içi bakterilerle ile savaşmakta etkin bir silahtır. Tarçın tüketmek, bu sorunun önüne geçebilir.

5-Daha fazla su içmelisiniz.

Özellikle yaşın ilerlemesiyle fazlalaşan vücut kuruması pek çok olumsuzluğa yol açar. Çok su içmek, dilimizin kurumasını engeller ve ağız kokusuna engel olur. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulmasını sağlar.

Su içmenin faydaları

6-Basit şeker tüketimini azaltmak gerekir.

Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış hazır besinler ağız içindeki bakteriler için uygun ortamı oluşturur. Bu gibi şekerler oldukça hızlı bir şekilde çoğalır. Basit şekerler diş çürüklerine yol açar ve diş çürükleri de ağız kokusuna yol açar.

7-Lokmaları iyi çiğneyiniz.

Bu şekilde besinlerle tükürük salgısı iyice karışacaktır ve ağızda yemek parçası kalma riski ortadan kalkacaktır. Ya da en aza indirilecektir.

8-Diş ipi kullanmaya özen gösterin.

Diş ipi ile fırçanın erişemediği alanlardaki bakteri ve yemek artıklarını sökmek mümkündür. Özellikle diş gövdeleri içerisindeki dar alanlarda biriken yemek artıkları bakteri çoğalmasına yol açar.

9-Sigara kullanmayınız.

Sigara kullanmak ağız kuruluğuna yol açar bu da ağız kokusuna sebep olur. Bunun dışında diğer bir ağız kokusu sebebi olan diş eti hastalıklarına da neden olur.

10- Ağız hijyeni çok önemlidir.

Son olarak ağız hijyeniniz için üşenmeyiniz. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçayıp, diş ipi kullanıp, gargara yapmayı ihmal etmeyiniz.

“Diyete Başlıyorum”ekibi olarak, ağız kokusu nasıl giderilir hakkında değerli bilgiler için DentaLuna ve Uzman Diş Hekimi Arzu Zogun’a teşekkür ederiz!

Kaynak: http://www.dentaluna.com