Kişisel Bakım

Sahurda Ne Yemeli (2)

633views

hurmaSahurda kahvaltı yapın
Sahurda, ağır yiyecekler yemekten kaçının. Sahurdaki beslenme tercihlerinizi, kahvaltıdaki gibi yapabilirsiniz. Genelde kahvaltı, protein ve karbonhidrat açısından zengin gıdalardan oluşur ve bu sayede gün içinde harcanacak enerjiyi karşılaması umulur. Sahurda da böyle bir beslenme yöntemi izleyebilirsiniz.

Bol sıvı içeren meyve veya sebzeler tüketmeye özen gösterin. Karbonhidrat ve protein almayı da ihmal etmeyin. Yağlı yiyecekler hem sindirim sırasında hem de sonraki kullanım sırasında su kaybına sebep olur. Bu yüzden özellikle sahurda, yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin.

Sahurda, bolca su içmeyi unutmayın. Bu sayede yediğiniz yiyeceklerin kullanımı için gereken suyu da temin etmiş olursunuz.

Oruç iftarda başlar
İftar sırasında yediğiniz yemeklerin sindirimi, daha sonraki acıkma-doyma düzeninizi etkileyecektir. Uzun süre aç kalmanın, kan şekerinde neden olduğu düşüş, bir anda ve sık yemekle tam tersine döner ve ani yükselme yaşanır; sonrasında yaşanacak ani düşüş de daha hızlı ve çok acıkmanıza neden olur. Eğer buna dikkat etmezseniz, bu zincirleme tepkime, gün içinde de size zor anlar yaşatabilir. Ayrıca kan şekerinin aniden düşüp yükselmesi de su kaybını tetikleyebilir.

Ayrıca iftarda, yeteri kadar protein aldığınızdan da emin olun. Tavuk, balık ve yağsız cinsinden kırmızı et protein açısından zengin besinlerdir.

Sıvı kaybını ve acıkmayı geciktirmek için neler yemeli?
Sıvı kaybını ve acıkmayı geciktirmenin en kolay yolu, lifli gıdalar tüketmektir. Yazın bolca ve kolayca bulabildiğimiz meyveler hem karbonhidrat hem su hem de lif ihtiyacınızı karşılamak için bire birdir.

Suyun büyük bölümü, bağırsaklarda emilir. Lifli gıdaların sindirimi daha uzun sürdüğünden, burada geçirecekleri sindirim süreci daha uzun olacak, böylece su içme isteği daha geç ortaya çıkacaktır.

Açlık ve Susuzluğunuzu bastıracak yiyecekler için tıklayın.
Yazının başına dönmek için tıklayın.