ManşetSağlık

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

649views

diş beyazlatma yöntemleri

Oruçluyken açlık ve susuzluğa bağlı ağız kokusu oluşabilir. Sosyal hayatta zor durumda kalmamak için ağız kokusunu gidermek amacıyla diş fırçalamak isteyebilirsiniz. Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı, Ramazan’da ağız bakımı nasıl yapılır, oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir? Tüm bu sorunların cevaplarını almak için Diş hekimi Pertev Kökdemir’le görüştük, uzman bilgileri aldık, hemen okuyun.

Ramazan’da diş fırçalama nasıl olmalıdır?

Besin artıkları hem diş çürümesine hem de ağız kokusuna sebep olur. İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dilaltı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.

Ağız bakımı yoksa neler olur?

Eğer günde 2 kez dişlerinizi fırçalamazsanız en başta diş çürükleri meydana gelebilir. Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam oluyor. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artar.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Din adamları bu konuda hemfikirdir: Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak, oruçluyken diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir sakıncası yoktur.

Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok. Diş macunu da, ağız suyu da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir. Banyo yapmanın nasıl oruç için bir mahsuru yoksa diş fırçalamak da aynı mantığı taşıyor.

Oruçluyken ağız kokusu nasıl geçer?

Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Bu yüzden sahurda yeme, içme sona erdiğinde en az 2 dakika boyunca dişleri fırçalamalı, güvenli bir ağız gargarası kullanmalısınız.

Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır. Geniz eti akıntıları da koku yapabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazandan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.