Diyet

Doğru diyeti seçmek için ipuçları

622views

Diyet yapmaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken sorular ve belirlemeniz gereken noktalar var. Bu sorulara doğru yanıtları verip ona göre davranırsanız hedefinize çok daha çabuk ulaşırsınız. Bu noktalar aynı zamanda size uyacak sağlıklı diyeti tespit etmenin de püf noktalarıdır.

Beslenme alışkanlıklarıma uyuyor mu?

Eğer diyet planı size günde altı öğün yemenizi öneriyor ve siz günde iki öğün yemeğe alışmışsanız, muhtemelen böyle bir diyet sizin işinize yaramaz. Sıklıkla seyahat eden veya dışarıda yemek yiyen biriyseniz, ev yapımı yemeklere ağırlık veren bir diyet de sizin için uygun olmayacaktır.

Benim egzersiz düzeyime uyuyor mu?

Bazı diyet planları pek çok egzersiz içerirken, bazıları sadece yürüyüş yapmanızı tavsiye ederler. Saatlerce jimnastik yapmanızı öneren diyetler başlangıçta kulağa hoş gelebilir ama muhtemelen bu diyete devam edemeyeceksiniz. Düzenli bir şekilde devam ettiremeyeceğiniz bir egzersiz programı öneren diyet reçetesi –ne kadar hızlı kilo kaybı önerirse önersin- size uygun değildir.

Bu diyeti sürdürebilir miyim?

Diyet yapma sürecini, kendinizi açlığa mahkûm ettiğiniz, kısa bir zaman dilimi olarak düşünmek yerine bir yaşam ve beslenme alışkanlığı olarak düşünün. Bir diyete başlamayı düşünürken, o programa ömrünüzün sonuna kadar sadık kalabilecek misiniz? Değilse, hiç zahmet etmeyin. Çünkü diyeti bıraktığınızda kilolarınız geri gelecek.

Hedeflerim gerçekçi mi?

Yarım kilo yağ 3.500 kaloridir. Yani zayıflamak için çok fazla yağ yakmanız gerekiyor. Hızlı kilo verdiren diyetlerde genellikle yağ değil su kaybedersiniz. Özellikle diyete başlangıcın ilk evrelerinde hızlı kilo kaybı yaşanırsa, bunun vücudun su kaybından kaynaklandığını bilmelisiniz. Unutmayın; yavaş da olsa istikrarlı olun.

Diyetin gerektirdiklerini yapabilir miyim?

Bazı diyet programları belirgin değişiklikler vaat ederken bazıları ise bebek adımlarında gerçekleşecek bir değişim yaşayacağınızı söyler. İnsanın yaşam ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi kolay değildir. Yaşam ve beslenme tarzınızda ‘küçük’ ama istikrarlı değişiklikler öneren bir reçete sizin için daha uygun olacaktır.