ManşetSağlık

İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?

782views

sisman-kadin

İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?

Son yıllarda fazla kilo ve obeziteye bağlı insülin direnci hastalığında artış görülüyor. Tedavi edilmediği kadar diyabete kadar ilerleyen bu hastalık, kilo vermeyi engelleyen en önemli sebep olarak görülüyor. “Diyete Başlıyorum” ekibi olarak, Doç.Dr.Barış Öztürk ile görüştük ve insülin direnci tedavisi, nedenleri ve çözüm önerileri hakkında uzman bilgilerini aldık.

İnsülin kan şekerini dengeleyen bir hormondur. İnsülin hormonu işlevsizleştiğinde insülin direnci oluşur. Günümüzde neredeyse 4 kişiden 1’i insülin direncine bağlı şişmandır. İnsülin direnci şişmanlığın tedavisinde genellikle göz ardı edilen bir durumdur. Oysaki basit bir kan testi ile teşhisi mevcuttur. İnsülin direnci noktasında vücudumuz herhalde yeterli insülinim yok diye düşünerek daha çok insülin salgılama yoluna gider. O zaman kanda olması gerekenden fazla insülin bulunur. İnsülin hormonu depolama işlerini artıran bir yapıda olduğundan dolayı fazlalığında vücutta yağ depolama artar. Şişmanlama gerçekleşir ve genellikle karın bölgesindeki yağlanma insülin direnciyle kısır döngü halindedir. Çünkü şişmanlık da insülin direncine neden olabilmektedir. Bu yüzden şişmanlığın tedavisinde insülin direnci asla göz ardı edilmemelidir.

İnsülin işlevsizleştikçe şişmanlıkla birlikte artan bel bölgesindeki yağlanma ile birlikte karaciğer, iç organlarının yağlanması, diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları fazlasıyla görülmektedir.

Şişmanlıkla birlikte insülin giderek işlevsizleşmekte ve bünye tarafından daha çok insülin salgılanmaktadır. Fazla insülin ise tekrardan yağ depolanmasını artırmaktadır. Yağ depolama için de en uygun bölgemiz bel bölgesi olmaktadır. Bel bölgesindeki yağlanma ile birlikte hem karaciğer gibi iç organlarımızın yağlanması, hem diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları görülebilmektedir.” diyerek insülin direncine dikkat çeken Doç.Dr.Barış Öztürk; “Ayrıca son yapılan çalışmalara göre insülin direncinin sebepleri şişmanlık, hareketsizlik, anne karnında yetersiz beslenme ya da annenin obez olması, ilerleyen yaş ve genetik faktörler olarak rapor edilmiştir.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Slimini-Makale-3

İnsülin direncinden korunabilmek için bireylerin sadece kısa süre çözüm sağlayabilen ve sağlıklı olmayan diyet uygulamalarının yerine yaşam tarzı değişikliklerine gitmeleri gerekmektedir. Beslenme uzmanının tetkik ve muayenesi sonucunda kişiye özel beslenme planlarının oluşturulması önem taşır.

Doç.Dr.Barış Öztürk’e göre en önemli yaşam tarzı değişikliklerinden biri de hareketsiz yaşamdan kesinlikle uzak durulmak olacaktır. Karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı, yağlı gıdaların tüketimi kısıtlanmalı, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı ve fazla tuz tüketmekten uzak durulmalıdır.

Doç.Dr.Barış Öztürk’e göre;

  • Meyve tüketimi dengeli olarak devam etmelidir.
  • Vitamin, mineral, bitkisel fonksiyonel içerikler ve antioksidanlardan zengin sebze ve meyve tüketimi sağlanmalıdır.
  • Düşük karbonhidratli diyetler kötü huylu kolesterolu artırır. Aşırı protein tüketiminden kaçınalım.
  • Bu tip beslenme kan şekeri artıyor. Dengeli diyetler yapmamız bizi sağlıklı kılar.
  • D vitamini eksikliği insülin direncini tetikliyor.
  • Kontrol ettirelim ve güneşten yararlanalım.
  • Haftada en az iki kez balık tüketimi ve omega 3 besin desteği önerilmektedir.

yag-yakici-yogurt-banner